La comarca està a punt de fer un pas més en l'expansió efectiva del reg vinculat al canal principal del Segarra-Garrigues. Fins ara només s'havien posat en marxa, l'hivern passat, parts del sector 9.2, principalment al terme de Castelldans i una franja dels de les Borges Blanques i Juneda, però d’aquí pocs dies està previst entrar en un nova zona, el sector 15, concretament l'anomenat pis B, a la part que correspon a Cervià de les Garrigues.
Reg de suport
Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), la unió d'empreses encarregada d'executar tant la concentració parcel·lària com l'explotació i manteniment de la xarxa, no vol posar una data concreta però sí que ha avançat a SomGarrigues que abans de Nadal hi haurà les primeres actuacions de preparació del terreny. Això vol dir que, si no hi ha imprevistos, l'aigua podria començar a regar les finques a la campanya de 2019, cap a la primavera. La superfície sobre la qual s'actua en principi és de 432 hectàrees, que representen aproximadament un 60% d'adhesions, i s'hi aplicarà reg de suport a l'arbrat, és a dir, de 1.500 m3 /ha/any, una dotació que no permet grans transformacions paisatgístiques però que, en canvi, assegura mí- nimament les collites.
De totes maneres, els regants confien que un cop comencin les obres i la resta de pagesos vegin les màquines i les canonades, el percentatge d'adhesions augmenti. "Ens han dit que això passa a tot arreu", diuen fonts del sector. Les obres de Cervià aniran a càrrec de dues empreses, Copisa i Aquambiente. Inicialment, des de Cervià s'havia mirat una altra zona on començar, que depenia d'una altra bassa, però el fet de ser finques relativament petites i amb molta propietat forana va fer optar, finalment, per sol·licitar el sector on es faran ara les obres, on es pensa que s'aprofitaran més.
Aquestes no seran les úniques finques del terme on es regarà, com passa en altres municipis, ja que una part de Cervià ja s'abasta actualment de la xarxa del Garrigues Sud, també de suport. Igualment, la zona tampoc té les característiques que pot tenir, per exemple, Castelldans, on anteriorment al Segarra-Garrigues ja hi havia horta. "A Cervià, el reg és qüestió de vida o mort", deia Conrad Llovera, president del sector 15, en declaracions de fa uns mesos.
Castelldans, pendent
Dins el sector 15, un dels més grans de la xarxa del canal i que envolta l'embassament pel nord, hi ha també una part de Castelldans i una de l'Albagés. La de Castelldans, que també tenia el 60% d'adhesions assolides, ja hi havia la intenció de demanar a l'estiu l'autorització al departament d'Agricultura per activar 600 hectàrees, en aquest cas de l'anomenada dotació total o reg de transformació, és a dir, 6.500 m3 /ha/any. La petició s'ha enviat, però s'està pendent de la resposta. El fet que l'Estat espanyol hagi destituït el Govern de la Generalitat, hagi assumit les competències i que la consellera que seguia el tema fins ara, Meritxell Serret, hagi de romandre a Brussel·les, tampoc ajuda a augurar que l'autorització arribi amb agilitat. A mitjà termini, hi ha la intenció, des dels regants, d'encetar també la promoció de tot el que quedaria del sector 15 i, aquesta vegada sí, incloure també la part de l'Albagés, que fins ara n'ha quedat fora. Fonts de la comunitat expliquen que s'ha parlat amb ASG per intentar començar la recollida d'adhesions de finques al febrer.