COMARCA

Salut posa en marxa un pla d’atenció a malalts crònics específic a les Garrigues

El Departament destina un equip nou, a temps complet i amb vehicle inclòs, per visitar els pacients crònics a casa, de manera que es reforça el servei que ja feien els metges de capçalera. El pla s’aplicarà als 15 municipis de l’àrea del CAP de les B

(foto: arxiu)

El Departament de Salut posarà en marxa de manera imminent un pla d'atenció específic a malalts crònics a les Garrigues, l'única comarca de la zona on està previst desplegar-lo. Això vol dir que es destinarà un metge, una infermera i un vehicle, a temps complet, per visitar directament els pacients a casa. Fins ara, aquesta atenció també la feien els metges de capçalera, però el nou equip es dedicarà exclusivament a això, de manera coordinada amb cada consultori, i d'aquesta manera es reforçarà el servei. Concretament, el pla s'aplicarà als 15 municipis que pertanyen a l'àrea del CAP de les Borges Blanques, una població d'uns 14.000 habitants, un miler dels quals, aproximadament, serien els beneficiats directes d'aquest control especial. 

Dotació pressupostària

Aquest servei és fruit del canvi de sistema de càlcul en les assignacions econòmiques que corresponen a cada equip d'atenció primària [v. SomGarrigues, núm. 448]. Si fins llavors el Departament distribuïa els recursos per volum de població, la introducció de noves variables que tenen a veure amb l'estat de salut, com el percentatge d'ocupacions manuals, el nivell d'instrucció o les rendes, per exemple, van fer aflorar necessitats en zones desfavorides, desequilibris que calia compensar. Així, amb el nou càlcul, a l'àrea de les Borges li correspondrien uns 76.000 euros més del que rebia. Inicialment, el pla havia de començar al juliol, però després de dos mesos es va aturar per problemes tècnics, segons fonts del Departament, i ara, després de la formació al personal corresponent, s'engegarà a ple rendiment i amb continuïtat. Anirà a càrrec d'un metge nou i una infermera amb experiència, que actualment ja treballa al CAP, on se'n destinarà una altra al seu lloc.

Qualitat assistencial

L'anomenat Estàndard de Qualitat Assistencial és una eina que aporta informació clínica i de gestió als professionals d'atenció primària i a partir de la qual, per tant, es pot detectar on cal millorar el control de salut dels pacients. Amb el pla d'atenció a crònics es vol aconseguir que el 100% de la població atesa a domicili a les Garrigues tingui revisats el 90% dels indicadors que es tenen en compte per mesurar aquest índex de qualitat assistencial. En aquest sentit, a les àrees del CAP de la Granadella i de Rural Sud, les dues que cobreixen la resta de pobles de la comarca, els estàndards estan per sobre de 9,5 i, per tant, no s'ha cregut necessari intervenir-hi.

Canvien l'horari a l'Albagés per obrir la consulta cada dia

L'Albagés tindrà la consulta oberta cinc dies a la setmana, després que des de la Unitat Bàsica Assistencial s'hagi decidit reordenar horaris i fer que cada dia hi hagi o el metge o la infermera. Ambdós hi continuaran anant tres dies a la setmana, com fins ara, però en lloc de coincidir tots dos cada vegada, uns dies hi anirà una, uns altres l'altre i un dia coincidiran tots dos.

Aquesta és la solució que ha ofert l'ICS després que l'Ajuntament de l'Albagés fes pública una queixa el passat 4 de gener, a través de les xarxes socials, en què exposava que el servei de metge al poble s'havia vist "minvat i retallat a l'extrem, fins al punt que hi ha setmanes que el metge només visita un dia". "Si fos només puntual, ho entendríem, però ja s'ha convertit en un mal costum i en un hàbit", deia la nota. A l'Albagés, com en altres municipis, es va passar fa anys de tenir consulta cinc dies a la setmana a tres i el consistori assegura que no es mantenien aquests tres dies amb regularitat.

"Quan passen coses sempre hi ha una part de raó", diu el doctor Manuel Guiu, director de la Unitat Bàsica Assistencial, que, no obstant això, s'ha mostrat sorprès que no se li fes arribar la petició abans de fer-la pública. Amb tot, Guiu especifica que en tot l'any s'ha hagut de tancar el consultori 13 vegades, "una xifra que no és fora de mida". De fet, altres zones de la comarca, inclosos municipis grans, han hagut de suspendre visites amb més assiduïtat. I és que "hi ha un problema de base", admet Guiu, "la manca de metges per fer substitucions, però gràcies a la dedicació dels professionals, que són un 10 treballant, es cobreix el servei el màxim possible".