Si el departament d’Ensenyament de la Generalitat decideix crear un cicle formatiu de grau superior relacionat amb l’oli, aquest es faria a l’INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques. Així es pot resumir l’anunci que va fer ahir el delegat d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, en l’acte de cloenda de la 21a Fira de l’Oli i 55a de les Garrigues. Segons Cullerés, el departament ha iniciat l’estudi curricular del nou cicle, en col·laboració amb el sector i amb la DOP les Garrigues. Actualment, a l’institut borgenc s’imparteix un cicle mitjà d’olis i vins i no n’existeix un de superior en el mateix àmbit. Sobre la base dels estudis d’Insdústries Agroalimentàries es prepararia, segons el delegat, una especialitat de l’oli que completaria l’oferta que ja hi ha en cicles superiors en el sector del vi. La proposta està per definir i no es confirmarà fins d’aquí uns mesos, però el centre borgenc i les administracions locals i comarcals han presentat tota la documentació per, si es fa, poder-lo acollir a les Garrigues.
D’altra banda, la Universitat de Lleida i l’Ajuntament de les Borges han signat aquest cap de setmana un acord de col·laboració per “impulsar accions de formació i recerca en el sector de l'oli”. En aquest sentit, el rector de la UdL afirma que estudiarà la possibilitat d'incorporar nous màsters en sobre la producció de l'oli.
Impacte econòmic de la Fira
Aquest any, l’organització de la Fira de l’Oli i les Garrigues ha renunciat a donar xifres de visitants i litres d’oli venuts, com feia habitualment, però ha introduït una nova variable: l’impacte econòmic del certamen. Segons va explicar l’alcalde, Enric Mir, a la cloenda, aquest seria d’1,5 milions d’euros. El càlcul s’hauria fet en base a una metodologia de la Federació de Fires de Catalunya, però no se’n van donar més detalls.
Enguany, la cloenda va anar a càrrec de l’exdiputada arbequina i membre de la Mesa del Parlament Ramona Barrufet, encausada per haver permès la tramitació de les lleis de transitorietat jurídica i del referèndum a la Cambra catalana. Barrufet va destacar que “l’oli de les Garrigues reflecteix el que són la gent de la comarca, gent forta, gent que tira endavant malgrat les adversitats, tal com fan les oliveres”. L’última jornada de la Fira va incloure, com ja és costum, la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni al voltant del Passeig del Terrall i, prèviament, la Cursa de l’Oli que organitza el Club Atlètic Borges i que enguany va guanyar el local Roger Estradé, de 19 anys.
Premis, agermanaments i àpats
Entre els diversos premis que s’atorguen durant la Fira, els més esperats són els dels millors olis presents al pavelló, que es van donar a conèixer divendres. D’altra banda, durant el cap de setmana s’han atorgat més guardons, com el Premi Cultura de l’Oli 2018 al doctor Eduard Escrich, els reconeixements a millor iniciativa comercial per a Impacte Gym, a millor iniciativa empresarial per a Agroborges i a millor iniciativa turística per la cooperativa agrària de l’Espluga Calba. Com és habitual, s’ha premiat també la presentació i disseny de producte, que ha estat per Mas del Clos, de Móra d’Ebre i, com a accèsit, l'ampolla opaca de l'oli Verde Esmeralda Olive, de l'empresa Úbeda. El jurat també ha premiat La Bodega com a millor estand del Pavelló Comercial i el Molí d'Alcanó pel millor disseny de l'espai en el Pavelló de l'Oli, categoria on la cooperativa Sant Isidre de les Borges ha rebut un accèsit.
Durant el cap de setmana s’han formalitzat agermanaments entre la Fira i altres certàmens o iniciatives, com l’associació Catalunya Contra el Càncer i la Fira del Torró i la Xocolata d’Agramunt, i s’han fet esmorzars i dinars populars, així com un tast solidari de caragols en benefici de Càritas Borges.