La proposta d'Agroseguro per a la revisió de la pòlissa de la retirada i destrucció d'animals morts del 2019 suposarà un fort increment per als ramaders respecte a la de l'any anterior. Així ho manifesten els sindicats agraris majoritaris com Unió de Pagesos i JARC, que el passat dimecres 6 de febrer van mantindre una reunió amb responsables del Departament d'Agricultura (DARP) per tal de cercar possibles solucions a una temuda pujada del preu del servei.
Augment de primes
Segons Santi Querol, responsable del sector de boví de carn d'Unió de Pagesos, "Agroseguro té previst, per al pròxim juny, augmentar les primes sobre les quals es calculen les pòlisses d'uns sectors concrets: reproductors i recria de boví, cabrum, porcí, gallines ponedores i reproductores i engreix de conills, i també vol augmentar les penalitzacions de les pòlisses d'aquesta assegurança per a tots els sectors ramaders". Querol, que va actuar com a representant del sindicat UP a la reunió a la seu del Departament d'Agricultura a Barcelona, afirma: "Vam sortir de la reunió molt decebuts. Encara que ens vam instar a constituir en un termini de tres mesos una taula de treball entre administració i sindicats, les sensacions no són bones". "Estem davant d'una imposició pura i dura", conclou Querol, que adverteix: "Es calcula que de mitjana les primes augmentaran un 60% el preu. En el cas del boví, se situarà sobre el 80%, en el boví de llet i el conill pot enfilar-se fins al 100%. Això representa un augment de costos, que sumat a l'increment constant en els costos fixos dels darrers anys pot convertir el negoci en inviable". Qui també va assistir a la reunió al Departament d'Agricultura, en aquest cas com a representant de JARC, va ser Jaume Bernis, com cap sectorial del porcí. Bernis segueix la línia del seu homòleg apuntant: "Evidentment, estem decebuts. Una pujada del 52% del cost, en el cas del porcí, es una barbaritat". Bernis adverteix: "S'està jugant amb foc. La bioseguretat inherent en la línia de recollida és molt important i si sempre es repercuteix el cost al ramader es correrà el risc que cadascú es busqui la vida pel seu compte". El representant de JARC explica les dues propostes que el sindicat va posar sobre la taula: "En primer lloc, proposem que Agroseguro fraccioni aquest increment en un mínim de dos o tres anys. Després, volem formular a les empreses de recollida l'opció de fer un estudi dels costos que s'estalviarien els ramaders d'una zona en concret si s'hi instal·lés contenidors refrigerats, que no necessiten una recollida diària i que a partir del juny tindran una reducció de la prima del 40% en granges mares i d'un 20% en les granges d'engreix de porcs", conclou Bernis, que confirma que les intencions del Departament d'Agricultura pel que fa a la instal·lació de contenidors refrigerats i, per tant, poder mantindre les condicions de bioseguretat com fins ara, van en la mateixa direcció que defensa JARC.
Agroseguro
En declaracions a Som Garrigues, responsables tècnics d'Agroseguro justifiquen la pujada de les primes per un decalatge negatiu entre els ingressos i despeses que acumula l'empresa "l'assegurança de retirada i destrucció d'animals morts presenta en les darreres campanyes un fort desequilibri entre les primes recaptades i les indemnitzacions abonades; per tal que aquesta línia d'assegurances segueixi complint la seva funció, s'han aplicat mesures encarades a corregir l'alta sinistralitat en aquelles espècies i règims que actualment es troben desequilibrats, per tant es produirà una pujada moderada de les tarifes, calculant-la sobre la sinistralitat existent".
Resignació
Eduard Cau és president de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), una cooperativa que aglutina més de cent seixanta ramaders de les comarques de les Garrigues i el Pla d'Urgell. El puiggrossenc considera que l'augment de les primes és una conseqüència directa del fet que no hi hagi competència en la gestió de la recollida dels animals morts. "Ho veiem malament; per començar, no té cap sentit que un servei de recollida d'animals morts, amb unes condicions de seguretat i mediambientals tant marcades, sigui gestionat per una asseguradora, que és la que rep tota l'ajuda de l'Estat. A més, el sistema és molt deficient; per exemple, tothom paga el mateix, tant si la recollida es fa a prop o més lluny. Com a conseqüència, el servei cada dia és més car i ens costarà més diners" adverteix Cau, que conclou: "Si no som capaços de trobar una alternativa, cada any ens aniran pujant els costos, això és un fet".