COMARCA

Intenten fer arribar roses i llibres a les preses polítiques

Una comitiva de borgencs ha anat avui a Madrid per portar el material al Tribunal Suprem, però no han tingut permís per entrar-lo i han deixat roses a les immediacions d'Alcalá Meco.

Tres garriguencs han intentat aquest dimarts, diada de Sant Jordi, entrar roses i llibres al Tribunal Suprem per fer-les arribar a Carme Forcadell i Dolors Bassa en el dia que es reprenia el judici, però el personal de l’edifici no els ho ha permès. La comitiva, que ha sortit a les tres de la matinada de les Borges, portava més d’un centenar de roses, equivalents a l’import recollit al vermut cultural que diumenge van organitzar l’Ateneu Popular Garriguenc i La Bodega, que va servir, entre altres, per recaptar fons per a aquesta iniciativa, en què va col·laborar activament el CDR local. Així mateix, es portaven alguns llibres de la història de l’Ateneu.

Davant la negativa del personal del Suprem a entrar ni les roses ni els llibres, els activistes han repartit les roses entre les persones que feien cua per assistir a la sala i, segons expliquen, “un 90% les ha acceptat i entrat”. Durant una estona, un dels borgencs ha pogut entrar a la sala del judici, mentre els altres continuaven repartint les roses a l’exterior i alguns llibres a persones interessades. La comitiva s’ha desplaçat després a la presó d’Alcalá Meco, on des de l’inici del judici dormen Forcadell i Bassa cada nit, però els funcionaris tampoc han deixat entrar-ho. La proposta dels activistes de cedir els llibres per a la biblioteca del centre tampoc ha estat admesa, ja que si no s’és familiar directe d’algun pres cal seguir una tramitació específica per cedir llibres. Finalment, s’han penjat algunes roses en una reixa de les immediacions del recinte penitenciari.

Aquest és el segon any que l’Ateneu impulsa l’enviament de roses i llibres a la presidenta del Parlament i la consellera de Treball per Sant Jordi. L’any passat, unes 200 roses van acabar també en una reixa pròxima per la negativa del personal de la presó a acceptar-les, una iniciativa que va tindre un gran ressò mediàtic i va rebre un premi de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Al vermut musical de diumenge passat es van presentar els llibres “Hivern cremat”, de Carla Giné i “La zebra Mima”, d'Anmarí Gassó, autores locals, i va actuar Lo Pardal Roquer, autor de l'himne no oficial de Ponent “Som de l'Oest”. Com en anteriors ocasions, hi va haver també intercanvi de llibres usats.