Un despoblament inexorable del món rural. Aquesta és la lectura que s'extreu de les dades recentment publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), on es fa una previsió de la població que ostentarà cada municipi de Catalunya l'any 2033. Segons l'Idescat, exceptuant Juneda, la Granadella, Tarrés i Sunyer, tots els municipis de les Garrigues perdran habitants. De fet, la previsió augura que el 2033 hi haurà 1.114 garriguencs menys que avui. La concentració de població en nuclis grans, la poca diversificació de l'oferta laboral, la falta d'habitatge i el deteriorament o suspensió definitiva dels serveis bàsics condemnen els pobles més petits de la comarca a ser-ho cada cop més. Caldrà veure si aquestes dades suposen la conjura definitiva per un canvi de paradigma o, al contrari, confirmen la tendència cap al no-res.
Les tendències
Les xifres de la projecció (vegeu els gràfics adjunts) parlen per si soles. Tenint en compte que l'Iddescat ha pres com a referència la taxa de natalitat, mortalitat, fluxos migratoris, etc. dels darrers anys, no és estrany que els pobles que ja duien una tendència negativa vegin que les previsions segueixen pel mateix camí per on han estat transitant fins ara. És el cas de Bovera, on del 2004 al 2019 s'ha reduït la població un 35,5% i la projecció diu que el 2033 n'haurà perdut un 24% respecte a l'actual, o Juncosa, que en els darrers 15 anys ha reduït un 30,8% d'habitants i els pròxims quinze n'hauria de perdre un 22% més. En l'altre extrem, pobles com Sunyer, que augmentaria la població un 20%, fins als 422 habitants, convertint-se així en el segon municipi amb més habitants de les Garrigues històriques, o Tarrés, que es plantaria fins als 121 veïns, la xifra més alta del segle XXI.
Dels grans, només Juneda
Una de les raons que s'apunten per explicar el despoblament rural és la de concentració d'habitants als nuclis més grans de població. A les Garrigues, a dia d'avui només hi ha quatre pobles que superin els 2.000 habitants: les Borges, Juneda, Arbeca i Torregrossa. D'aquests, segons la projecció, només Juneda es veuria beneficiada pel fenomen de la concentració als nuclis grans. Les Borges pràcticament mantindria les xifres de població actuals, que representen el seu màxim històric, i els dos que se'n ressentirien més serien Torregrossa i Arbeca, que perdrien al voltant del 10% de la població actual. Factors com la baixa taxa de natalitat segur que han influït en la tisorada d'habitants d'ambdós municipis.
Piràmide regressiva
A banda dels totals de població, un altre ítem important de l'estadística és el que fa referència a l'edat de les persones que viuran a les Garrigues el 2033. En general, serà una comarca més envellida, on els infants de 0 a 15 anys representaran el 12% del total; els garriguencs de 16 a 64 anys (55%) seran majoria, i els majors de 65 s'enfilaran fins al 33%, arribant a màxims en pobles com Fulleda i la Pobla de Cérvoles (44%), Bovera (43%) o Llardecans (41%). Aquestes xifres es corresponen amb el model d'una piràmide de població regressiva, que segons els experts, retrata societats desenvolupades que tenen un dèficit evident en el relleu generacional.
Claus de futur
Dies abans de conèixer els resultats de la projecció, l'Associació de Micropobles de Catalunya, de la qual formen part 14 pobles del territori, va presentar un pla pilot que s'ha de desenvolupar els propers mesos que consisteix en l'acollida de refugiats als quals es proporcionaria feina des dels ajuntaments amb l'objectiu que s'arrelin al territori. Cal recordar que enguany, per primer cop en l'última dècada, la comarca va guanyar població, un fet que s'explica per un flux migratori positiu.