Als seus 70 anys, l'escriptor i etnògraf Joan Bellmunt i Figueras, de Puiggròs, continua amb el procés de desprendre's del material propi recollit al llarg dels anys per posar-lo a disposició del públic i ara ho fa amb més de 15.000 fotografies, part de les quals en format diapositiva, que ell mateix ha fet entre el 1967 i l'actualitat de llocs i fets d'arreu de la província de Lleida, entre els quals molts de les Garrigues, com la tractorada d'Unió de Pagesos de 1977 o el Cano del Salo de la Festa Major de les Borges.
La donació, que s'havia gestat abans de l'esclat de la Covid, havia quedat aturada durant aquests mesos i ara s'ha reactivat. Tot aquest material va ser entregat el passat dijous, 24 de setembre, a tècnics de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), que el van anar a recollir a Puiggròs i, quan es pugui, es preveu que comenci un llarg i costós procés d'inventari i digitalització abans de signar la donació oficialment.
Altres donacions
L'any 2012, Bellmunt ja va donar a l'IEI uns 3.500 goigs, composicions poètiques populars que es canten en actes religiosos, que va ampliar l'any següent amb 200 exemplars més, una donació que l'IEI va considerar important no només per la quantitat sinó pel bon estat de conservació del material i per ser el fruit d'una recerca constant i sistemàtica en què eren representades la major part de poblacions lleidatanes. L’any 2016 va donar 180 fotografies del castell de Puiggròs a l’Ajuntament d’aquest municipi i l'estiu del 2018, el puigrossenc va donar també 3.500 llibres a la Biblioteca Pública de Lleida, que s'estan catalogant. "Em vaig fent gran i si tot això pot ser útil per a algú, millor", explica a SomGarrigues. "Les fotografies ja eren l'últim que em quedava", diu.
Gran coneixedor del territori
Durant dècades, Joan Bellmunt ha explorat al detall les comarques de Ponent i d’arreu del país, on ha fet milers d’entrevistes, un treball que va fructificar en la publicació de 32 llibres de la sèrie “Fets, costums i llegendes” sobre les manifestacions religioses, culturals, gastronòmiques i festives dels pobles. L’any 1989 va ser guardonat amb el Premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any i ha rebut distincions com “Lleidatà exemplar” el 1992, el Premi Federico Capdevila el mateix any o la Creu de Sant Jordi el 2001. El 1992, la Fundació Jaume I li va concedir el premi d'Actuació Cívica Catalana a persones vivents que sempre han actuat al servei de la identitat pròpia dels Països Catalans. Bellmunt també ha sigut col·laborador de SomGarrigues des dels inicis del periòdic, on durant quasi una dècada va publicar la secció “Pobla a poble”, en què explicava històries dels diferents municipis de les comarques de Ponent.