Endesa està duent a terme la reforma integral d'una línia elèctrica de mitjana tensió de 44 quilòmetres de longitud a les Garrigues. L'actuació permetrà millorar la continuïtat del subministrament a set municipis i, a la vegada, protegir l'avifauna, amb la instal·lació de dispositius per evitar electrocucions. En concret, se substituiran 44,6 quilòmetres de cable, 320 suports i s'instal·laran 4 nous punts de maniobra telecomandats. En alguns trams, la substitució dels suports de fusta es fa amb helicòpter per no malmetre els conreus i agilitzar el procés. L'actuació, que suposa una inversió d'1 milió d'euros, beneficiarà les poblacions de Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa i Puigverd de Lleida.
Es tracta de la intervenció més important que porta a terme en els darrers anys Endesa a la demarcació de Lleida. Els treballs comportaran la substitució de tot el cablejat existent a la línia. Així, es canviaran 10,3 quilòmetres de cable convencional per nova línia trenada i 34,3 quilòmetres de xarxa per cables folrats. En total, 44,6 quilòmetres de línia de 25 kV de nova tecnologia. En aquest sentit, el cable trenat representa una reducció important de les mides i l'amplitud física de la línia, ja que les tres fases es mantenen unides, però aïllades, fet que evita contactes no desitjats per culpa del vent o d'altres agressions externes.
El nou cablejat té un disseny més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, alhora que es guanya en seguretat i queda molt més integrat en l'entorn natural, ja que es redueix de manera notable el seu impacte visual. A més, aquest nou disseny suposa evita que els ocells hi puguin impactar ja que reforça visualment la presència del cable, de manera que deixa d'esdevenir un risc per a l'avifauna allà on queda instal·lat i ajuda a facilitar la convivència entre les infraestructures i els ecosistemes i salvaguardar les espècies que hi habiten o transiten, segons ha explicat el responsable de la xarxa elèctrica d'Endesa a Lleida, Jose Moreno.
L'actuació, que mantindrà la infraestructura existent però totalment renovada, comportarà també la substitució dels 320 suports de fusta de què disposa l'actual línia. Els nous, fabricats de polièster reforçat amb fibra de vidre, no només són més resistents, sinó que queden més ben integrats en el paisatge i són immunes a l'acció dels picots, que fins ara els malmetien. D'aquesta manera, també es minimitzarà l'impacte visual de la infraestructura. A més, bona part de la substitució dels suports es fa amb l'ajuda d'un helicòpter, de manera que s'evita impactar als conreus d'oliveres i s'agilitza molt el procés, ha assenyalat Moreno.
La nova línia també comptarà amb dispositius de protecció de l'avifauna, que s'han dissenyat per trams i segons les necessitats de cada suport, tenint en compte la climatologia, la flora i la fauna. En aquest sentit, l'adequació al suport pot consistir reformar el cap de la torre, modificar i redistribuir aparellatges ja existents o en la instal·lació d'elements de protecció, per evitar impactes (espirals i espantaocells) o que els ocells hi puguin fer el niu.
D'aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes o ponts fluxos, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d'aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors, entre altres actuacions. En alguns casos, s'instal·laran 'salva ocells', elements que consisteixen en unes balises en forma d'ocell que eviten que aquests animals s'hi apropin i hi puguin impactar.
Aquesta remodelació inclourà, a més, la retirada dels 1.410 aïlladors de vidre i porcellana tradicionals de què disposa l'actual línia, que seran substituïts per 723 unitats polimèriques, un compost fabricat a base de fibra de vidre i silicona i que aporta avantatges respecte als anteriors, segons Moreno. En concret, són més flexibles, tenen un pes més lleuger i una major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps; o el vandalisme, com els trets dels caçadors.
Els treballs, que s'allargaran com a mínim un any, es complementaran amb la construcció de 4 nous punts de maniobra, que se sumen als ja existents. Aquests nous interruptors estaran telecomandats, una aplicació essencial en una línia elèctrica tant llarga com aquesta i amb tantes ramificacions, ja que no només facilitaran els treballs de manteniment, minimitzant al màxim l'afectació als clients, sinó que permetran aïllar incidències en cas de produir-se'n.
El telecomandament és un sistema de control remot que permet realitzar maniobres d'operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es poden accionar els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D'aquesta manera s'estalvia temps en la localització d'avaries, amb la conseqüent reducció del temps d'interrupció del subministrament elèctric als clients.
Una de les actuacions "més esperades i reivindicades des del territori"
L'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, ha assenyalat que es tracta d'una de les actuacions "més esperades i reivindicades des del territori" ja que contribuirà a minimitzar els microtalls en el subministrament que pateixen els sis municipis de les Garrigues i un del Segrià per on discorre la línia que Endesa està reformant. En aquest sentit, ha destacat que els treballs beneficiaran els veïns i les empreses d'aquestes poblacions. "Si volem que els municipis no perdin població i vagin creixent hem de disposar de les millors infraestructures i serveis com poden tenir qualsevol altra ciutat del país", ha dit Llovera.