ENERGIES
- ACN/Redacció / Vinaixa

Front comú contra la MAT de Forestalia

Cimera a Vinaixa amb una trentena d’alcaldes, representants de consells comarcals, delegacions del Govern i del departament d’Acció Climàtica per consensuar l’estratègia d’al·legacions.

(foto: Oriol Bosch/ACN)

Més d'una trentena d'alcaldes del Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i l'Anoia es van reunir ahir dimarts al vespre a Vinaixa per consensuar criteris per presentar al·legacions contra el projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) de 148 quilòmetres que surt del Baix Cinca, a la Franja, i creua municipis de totes aquestes comarques fins arribar a Pierola. A la reunió, convocada per la delegació del Govern a Lleida, també hi van assistir les delegacions del Camp de Tarragona i del Penedès, així com la directora general d'Energia i el director de Qualitat Ambiental del Departament d'Acció Climàtica. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, diu que hi ha hagut un "acord unànime" d'oposició i afegeix que el model energètic d'aquesta línia no és el de Catalunya, ja que està "sobredimensionat".

Solé va explicar després de la reunió que la primera al·legació que presentaran els ajuntaments serà la de demanar una pròrroga (el termini acaba el 27 de desembre) i després es treballarà amb la màxima celeritat per fer al·legacions per reivindicar la protecció del territori i posar de manifest que el model energètic del país passa per una generació d'energia distribuïda i no de forma massiva en alguns punts per tal que les línies només hagin de ser de "transport" (la projectada és d’evacuació). Segons Solé, seran els consells comarcals els qui coordinaran la presentació de les al·legacions.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha reafirmat la crítica a les proporcions del projecte i a l'afectació que tindria, que considera inacceptable. Així mateix, ha reiterat que és un model que no necessita Catalunya i que es tracta d'una agressió "que no es pot admetre de cap manera".

La directora general d'Energia, Assumpta Farran, ha comentat que es fa difícil veure la "lògica" d'aquest projecte, ja que parteix d'un parc eòlic no gaire gran, a l’Aragó, que evacua l’energia a més de 200 quilòmetres d'on es produeix. En aquest sentit, ha alertat que és una línia molt grossa per Catalunya i adverteix que cal saber si al darrere no hi ha cap altre "objectiu" que cal identificar. 

El projecte de la MAT
El projecte d'aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) va sortir a informació pública el passat 11 de novembre. Va associat a un parc eòlic Lupus, de 49,5 MW, però la intenció dels promotors, l’empresa privada Forestalia, és que evacuï l’energia generada a les 66 centrals eòliques i 21 fotovoltaiques que vol fer al llarg del recorregut. La MAT que es vol construir seria de 400 Kv i aniria fins a Pierola, a l'Anoia.

La previsió és que passi per la Granja d'Escarp, Seròs, Maials, Llardecans, Torrebesses, la Granadella, Granyena de les Garrigues, el Soleràs, els Torms, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Vinaixa, Tarrés, Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, les Piles, Pontils, Montbui, Vilanova del Camí, la Pobla de Claramunt, Piera, els Hostalets de Pierola i Masquefa.