CULTURA
- Redacció / Vinaixa

La biblioteca de Vinaixa ja està operativa després de la reforma

L'equipament va obrir el 1983 i és una de les més antigues de la xarxa pública. Tot i això, va estar a punt de quedar-ne fora per no complir els requisits del Sistema de Lectura Pública.

(foto: Xavi Minguella)

La biblioteca municipal Màrius Torres, de Vinaixa, va tornar a obrir les portes ahir a la tarda, després d’uns mesos de reformes per adequar-hi l’accés, posar-hi nova il·luminació, pintar i renovar tot el mobiliari i maquinari informàtic. La reobertura significa, a més, l’inici d’una nova etapa, ja que s’hi han ampliat els horaris, s’hi han incorporat nous fons de llibres i s’ha contractat una bibliotecària. Tot plegat ha servit per no sortir del Sistema de Lectura Pública de Catalunya ja que, en els darrers cinc anys, la Generalitat havia avisat en diverses ocasions que en quedaria fora si no complia una sèrie de requisits.

Tot i que la inauguració oficial es farà més endavant, aquest dimarts al matí ha visitat el centre el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. L’ens provincial ha aportat 33.800 euros al projecte, l’ajuntament, 15.000 i la Generalitat, 10.000. En aquest segon dia d'activitat, la biblioteca també ha rebut la visita dels infants de l'escola Sant Bonifaci. Talarn també ha passat per les obres de la Casa de Poblet, una edificació declarada Bé d'Interès Nacional, datada del 1340, aproximadament, i que va ser adquirida per l'ajuntament, que aquests dies també hi està fent obres per donar-li un ús de promoció turística i frenar-ne la degradació. Després de Vinaixa, el president de la Diputació ha anat a Arbeca, on ha visitat l’empresa Raig d’Arbeca.


(foto: Xavi Minguella)

De les més antigues
Inaugurada el 1983, la biblioteca Màrius Torres va ser de les primeres de caràcter públic que van obrir després de la dictadura franquista. El nom del poeta lleidatà amb què va ser batejada no era casual, ja que Torres havia estiuejat a Vinaixa; de fet, aquests dies s’hi pot veure l’exposició “El món de Màrius Torres”, adreçada a alumnat de Primària i Secundària per apropar la figura del poeta lleidatà. 

La biblioteca estava inicialment situada a la planta baixa de l'ajuntament fins que l'any 2006, arran d'una reforma de l'edifici consistorial, es va traslladar al Centre Cívic, tot i que no se'n va digitalitzar el funcionament; sobre el paper constava com a integrant del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, però la manca d'activitat l'havia deixat, a la pràctica, en stand-by.

L'any 2016, una reforma al Centre Cívic per incloure-hi el Centre de Serveis va fer que la biblioteca passés al segon pis, que és el que ara s’ha renovat. A més de la biblioteca, la persona contractada farà tasques de dinamització cultural, activitats conjuntes amb l'escola i endreçarà l'arxiu municipal per quan s'hagi de portar al futur Arxiu Comarcal. Fonts de la coordinació comarcal de biblioteques confien que la pròxima a reformar-se sigui la de l'Albi, on només hi ha una sala de lectura -fora del Sistema- que obre poques hores i el servei principal a aquest municipi de 750 habitants l’ofereix el bibliobús.