COMARCA
- Redacció / Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Accident químic a Termosolar Borges

Una fuita d’oli tèrmic ahir al vespre va fer que Protecció Civil activés el Plaseqcat. Bombers i personal de la planta continuen treballant per resoldre la incidència, que s’assegura que no té risc per a la població.

Núvol que es va generar ahir en els primers instants de l'incident.

Tres dotacions de Bombers i personal del Grup de Riscos Tecnològics (GRIT) continuen treballant aquest matí de divendres en l’avaria que hi va haver ahir al vespre a la central Termosolar Borges, situada entre les Borges Blanques, Juneda i Castelldans, que va obligar a activar el Plaseqcat (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya) de Protecció Civil degut a una fuita d’oli tèrmic en un tanc amb 100 m3 de capacitat. Sortosament, el producte no es va arribar a inflamar i no hi va haver ferits, però va generar una forta olor que es va percebre des de les poblacions veïnes. Els treballadors de la planta es van repartir entre la sala de control i el punt d’evacuació i van ajudar els Bombers en les tasques per intentar aturar la fuita.

Al lloc dels fets també hi van anar Mossos d’Esquadra i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). A la nit, onze dotacions de Bombers continuaven treballant per abuidar el tanc d'oli tèrmic calent injectant-hi fluid fred. Protecció Civil va recomanar als veïns de Juneda, Puigverd de Lleida, Castelldans i les Borges Blanques que, si tenien molèsties o estaven a prop de la planta, se n'apartessin i es quedessin a casa. Unes dues hores després de l’incident, els ajuntaments de la zona van començar a fer pregons i missatges a les xarxes socials, en què recomanaven tancar finestres de les cases però asseguraven que no hi havia risc per a la població i que el fluid no era tòxic.


En vermell, el perímetre de la central termosolar.

Durant la nit, Bombers i personal de l’empresa han fet una maniobra de tancament i han pogut desconnectar els dos dipòsits i aïllar-los entre si. Aquest matí continuen els treballs per resoldra l’incident, que es preveu que durin unes quantes hores encara, però des de Bombers s’assegura que, si les condicions no canvien, la fuita no afecta l'exterior de la central.

L’oli dels conductes
El líquid que ha fuitat és l’anomenat HTF (Heat Transfer Fluid), un oli sintètic, mescla de dos hidrocarburs derivats del benzè i molt inflamable, que circula a través del camp solar a molt alta temperatura i que, segons l’Agència Química de la Unió Europea, provoca irritació a la pell, als ulls i, en cas d’inhalació, pot irritar les vies respiratòries. On és molt tòxic l’HTF és al medi aquàtic, amb efectes nocius duradors, de manera que s’insisteix en la necessitat que qualsevol vessament quedi recollit i se’n minimitzi el contacte amb el medi. 

Fa tres anys, el febrer del 2019, la central va patir un incendi als conductes d’oli. En aquella ocasió, per tant, sí que va arribar a inflamar i, de fet, els Bombers van haver de deixar que cremés durant hores per poder reduir la magnitud de l'incendi.  

Canvis de mans
Termosolar Borges es va posar en marxa a finals del 2012, de la mà de Comsa-Emte i Abantia, i era la primera central al món que combinava l’energia termosolar amb la combustió de biomassa, de manera que podia produir electricitat durant les 24 hores del dia, amb una potència instal·lada de 22,5 MW. Ocupa una superfície d’unes 96 hectàrees al terme de les Borges, tot i que és més pròxima al nucli urbà de Juneda, d’on dista 2 km. Del nucli de les Borges està a 4 km i de Castelldans a 5.

L’any 2018, Banc de Sabadell va comprar la part d’Abantia i l’estiu del 2021, Comsa i Sabadell van vendre la central a Q-Energy per 125 milions d’euros. Q-Energy és un fons d’inversió que el 2020 ja es va fer amb tres centrals termosolars més a Andalusia. A la planta hi treballen una quarantena de persones.