PATRIMONI
- Redacció / La Floresta

Campanya per ajudar a fer un audiovisual sobre el castell de la Floresta i restaurar part de la torre

L’associació Amics del Castell de la Floresta obre una campanya de micromecenatge per contribuir a finançar un audiovisual immersiu que donarà la benvinguda als visitants.

L'associació Amics del Castell de la Floresta ha iniciat una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Verkami, per obtenir fons amb què finançar una part de l'audiovisual immersiu que es vol projectar a tres parets d'una estança del primer pis del castell, per donar la benvinguda als visitants. L'audiovisual s'ha encarregat a l'empresa Calidos, de Tàrrega, i vol servir "per despertar la curiositat i l'interès del visitant per la nostra terra", explica l'associació. Hi apareix Edith Schaar, artista alemanya que viu a la Floresta des de fa 30 anys i principal mecenes de la restauració del castell, i s'hi parla també del treball dels picapedrers, actualment representats per la família Martín, que ha contribuït al llarg dels anys a l'estudi històric del castell.

Vers un Pla Director
L'entitat concep aquest audiovisual com un pas més d'una proposta ambiciosa: elaborar un Pla Director del Castell de la Floresta i del seu entorn, un full de ruta per restaurar-lo amb usos culturals actuals i econòmicament viables. Per l'audiovisual en concret, la campanya de micromecenatge vol assolir un mínim de 6.000 euros i, si hi ha "una mica de sort", diuen, atansar-se a un màxim de 25.000 per poder restaurar les quatre façanes de la torre i segellar esquerdes. Els participants poden aportar-hi entre 10 i 450 euros i, en funció de la quantitat, rebran unes recompenses o unes altres, que van des d'una bossa de roba dissenyada per l'associació fins a tapissos i collages d'Edith Schaar, així com visites i estades al castell, productes de Mengem Ponent, tastos al celler Matallonga, oli de la cooperativa Sant Isidre, vi de nous de Tres Cadires o àpats a la cafeteria Slàvia, establiments col·laboradors de la campanya. La campanya és al web de Verkami i el termini per fer-hi aportacions acaba a mitjans d'abril.

Bé Cultural d'Interès Nacional
El castell de la Floresta és un dels edificis patrimonials més rellevants de la comarca, situat, però, en un municipi d’uns 150 habitants i pocs recursos. Data d'inicis del segle XIII i conjuga elements romànics, gòtics i renaixentistes. En van ser propietaris els ducs de Cardona, els comtes de Pallars i els ducs de Medinaceli i en un extrem hi té l'església parroquial de Sant Blai.