Aquest divendres comença la 20a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que durarà tot el cap de setmana i que, al seu torn, és l’últim certamen del calendari comarcal que té l’oli com a protagonista. La fira manté l'aposta de l’any passat d’oferir un programa ampli d'activitats que combina visites guiades, activitats culturals i artístiques, àpats populars i demostracions gastronòmiques, a més de tallers del treball de la pedra.
El divendres s’hi presenta el Banc de Terres de les Garrigues, amb Adrià Dalmau, tècnic de l’organisme, i Jaume Setó, president del Consell Comarcal. El programa també inclou la caminada "La nit de les llums d'oli" pel centre històric, ambientada en llegendes medievals, a càrrec dels Trobadors de la Vall de Vinaixa. Els participants podran portar la seva llàntia d'oli de casa i reviure com era passejar pels carrers del poble sense llum. La jornada de divendres finalitza amb un sopar a les foodtrucks amb l’ambientació musical de DJ Hooket.
El dissabte es fa la inauguració oficial del certamen, aquesta vegada a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, que també donarà per inaugurada la rehabilitació de la Casa Poblet, declarada Bé d’Interès Nacional, edifici que es destinarà a usos socials. Demostracions gastronòmiques, una caminada, tallers de cuina infantil, tast de vins, exposicions, xerrades sobre extracció, fabricació i muntatge de la pedra natural, i un taller d'elaboració de llànties d'oli per a adults i infants completa la jornada.
Finalment, el diumenge s’hi afegeix una ruta per les esteles funeràries, un taller infantil d'elaboració de centres amb fusta d'oliverai una batucada, a més d’altres activitats que es repetiran. L’alcalde de la població, Josep M. Tarragó, apunta a la importància de la fira per al municipi “tenint en compte que el 60% de la població viu de la pedra o de l'oli”. Per Tarragó, el pas del certamen vers la professionalització ha de servir perquè “qui vingui, marxi coneixent molt bé el producte”.
Programa complet de la Fira, aquí.