FAUNA
- Redacció / Almatret , El Vilosell , Els Omellons , La Floresta , Vinaixa

Quatre pobles aproven plans de gestió de les colònies felines

La Floresta, els Omellons, Vinaixa i el Vilosell volen controlar les colònies de gats. Aproven plans de gestió que preveuen implantar el model de Captura, Esterilització i Retorn (CER). Esperen comptar amb un ajut del Ministeri de Drets Socials.

Una de les colònies de gats de la Floresta (Foto: A.G.)

Els ajuntaments de la Floresta, els Omellons, Vinaixa i el Vilosell han aprovat aquest estiu sengles plans de gestió ètica de les colònies felines amb l'objectiu d'emprendre accions per xipar els animals, esterilitzar-los i evitar que els nuclis creixin sense control. Tot i que l'impacte dels gats de carrer en aquests pobles és diferent, tots quatre consistoris preveuen aplicar el model de Captura, Esterilització i Retorn (CER), que té per objectiu reduir les gatonades dels parts descontrolats. Per posar en marxa les mesures, esperen comptar amb un ajut del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. El termini per concórrer a la subvenció finalitzava el 24 de juliol i ha de cobrir despeses entre l'1 d'octubre i el 31 de març del 2024.

Evitar problemes de convivència
La Floresta compta amb una trentena de gats de carrer, repartits en dos nuclis. A diferència d'altres municipis, l'acció de l'associació Amics dels Gats de la Floresta, constituïda el 2007, però activa des d'una dècada abans, fa que la meitat ja estiguin censats i esterilitzats. Ana Gallego, la impulsora, reivindica que els ajuntaments actuïn sobre aquesta problemàtica i per donar compliment a la nova llei de benestar animal que entra en vigor el 29 de setembre.

En el cas dels Omellons, des de l'Ajuntament expliquen que una de les dues colònies existents, amb 25 gats, havia generat darrerament conflictes veïnals al centre del municipi. Per aquest motiu, el consistori fa poc que la va desplaçar. L'altre grup té una desena d'exemplars. Des de l'ens confien que amb l'ajut econòmic del Ministeri podran revertir la pressió d'aquestes poblacions felines. Als Omellons, són dos veïns els qui voluntàriament se n'encarregaven. 

Vinaixa, per la seva part, compta amb tres colònies, amb entre 10 i 15 individus cadascuna. Per cada grup, hi ha alguns veïns implicats. Darrerament, han provocat algunes queixes, vinculades sobretot als excrements, per part d'alguns veïns. Segons fonts municipals del Vilosell, en l'actualitat hi ha una desena de veïns que fan un seguiment de les colònies existents al poble. El poble supera la cinquantena d'exemplars repartits entre cinc nuclis.

Almatret, un pas endavant
En línia amb aquests quatre pobles, l'Ajuntament d'Almatret ha convocat una reunió informativael dissabte 16 de setembre a les 18.30 h en què vol abordar amb els veïns la situació de les colònies felines al municipi, la llei de Benestar Animal que entrarà en vigor a finals de mes i planificar conjuntament una estratègia per fer front a la proliferació de gats de carrer. El febrer del 2022, el consistori, en col·laboració d'un clínica veterinària, ja va esteril·litzar 25 exemplars, la majoria femelles. Tot i això, l'alcaldessa, Jennifer Nadal, apunta que l'acció "no ha funcionat del tot" i que la colònia ha incrementat.    

La Granadella i el Cogul, en marxa 
Pobles com la Granadella i el Cogul ja havien impulsat accions per controlar les colònies felines fa anys. El primer municipi s'hi va posar el 2018 i entre el 2020 i el 2021 va reprendre les esterilitzacions. L'alcaldessa, Elena Llauradó, apunta que aquest hivern se'n faran de nou per evitar que creixin els nuclis existents.

Al segon, el 2019 es va fer un cens dels gats de carrer amb la col·laboració d'un grup de voluntàries i el 2021 van començar les esterilitzacions. Fins ara s'han castrat 34 mascles i 37 femelles. La regidora Romina León explica que "és una feina que no s'acaba mai".