El diumenge 17 de març, en el marc de la Fira de Sant Josep, es va presentar a Mollerussa l'Associació de Professionals i Amics de la Construcció Artesanal Tradicional (Pacat), una entitat constituïda recentment, que parteix sobretot de les Garrigues i està integrada, de moment, per unes 25 persones, entre les quals paletes, fusters, ferrers, picapedrers, arquitectes o professors. L'objectiu de l'associació és promoure i divulgar la construcció artesanal, entesa com la que utilitza materials nobles (pedra, fusta, calç) i tècniques que ja empraven els avantpassats i es transmeten generacionalment.
Actualment, aquests mètodes s'apliquen sobretot en rehabilitació de construccions antigues, però un dels propòsits de l'entitat és integrar-los també en la construcció moderna, on molts d'aquests materials s'han deixat de fer servir, tot i les seves propietats energètiques, la perdurabilitat i la sostenibilitat ambiental. "L'associació neix al veure el problema de relleu generacional", explica el cervianenc Jordi Carulla, mestre artesà president de Pacat. "Si no es transmeten les tècniques, d'aquí a uns anys no quedarà ningú que les conegui i serà molt complicat conservar el patrimoni material", afegeix.
L'entitat vol posar en valor la figura del mestre artesà i de l'aprenent en els oficis, vincular l'artesania al territori "com a tret diferencial i necessari" i establir la sostenibilitat i el compromís ambientals com a característiques inherents de l'activitat artesanal. Tot i haver sorgit de les Garrigues (i, en part, de la Conca de Barberà), la voluntat és expandir-se territorialment i atreure professionals d'oficis relacionats o gent interessada en la matèria.
A part de Carulla, a la presentació de Mollerussa també hi van assistir Íngrid Tost, del Soleràs, i Ramon Solanes, de Vinaixa. La pròxima presentació serà precisament a Vinaixa, el dissabte 30 de març, dins la Fira de l'Oli i la Pedra.