CULTURA
- Redacció / La Floresta

Música de Shubert i escultura en un projecte inèdit a la Floresta

La mezzosoprano Marisa Martins, l’escultor Feliu Martín i el guitarrista Jaume Torrent, tots tres garriguencs, porten a escena el cicle ‘Winterreise’, amb 24 cançons i una escultura per a cada cançó.

Feliu i Martins, amb l'alcalde de la Floresta, en la presentació del projecte. (foto: X. Minguella)

El dissabte 30 de març, a les sis de la tarda, tindrà lloc a la sala del Sindicat de la Floresta l'espectacle Winterreise. So i matèria, a càrrec de la mezzosoprano Marisa Martins, el picapedrer i escultor Feliu Martín i el guitarrista Jaume Torrent. Es tracta d'un projecte inèdit que es basa en el cicle Winterreise (en català, Viatge d'hivern), de 24 cançons compostes per Franz Schubert el 1827 sobre poemes de  Wilhelm Müller. Originàriament eren peces per a veu i piano, però se n'han fet nombroses adaptacions, fins i tot una obra de teatre fa un any i mig a la sala Beckett de Barcelona. La que es representarà a la Floresta, arranjada pel guitarrista i compositor junedenc Jaume Torrent serà de veu i guitarra, amb Marisa Martins i el mateix Torrent com a intèrprets.

Martins, d'origen argentinoespanyol i resident a la Floresta, és especialista en Monteverdi, Mozart i Rossini, ha estrenat obres de compositors catalans com Montsalvatge i Mompou i intervé sovint en produccions de música i dansa contemporània. A diferència d'un concert convencional, al de la Floresta hi juga un paper principal una altra art: l'escultura, una combinació molt poc habitual. El florestí Feliu Martín -espòs de Martins- ha creat expressament una escultura per a cada un dels 24 poemes. Cada una descansa sobre un pedestal, del qual en penja un díptic informatiu. Estan fetes amb pedres procedents d'una desena de països i de més de 25 tipologies diferents, moltes de les quals s'han utilitzat al temple de la Sagrada Família de Barcelona, on Martín ha exercit de cap de l'equip de picapedrers i assessor en tot el que fa referència a la pedra.


El 24 de març es va inaugurar l’exposició i es va presentar el projecte a la sala del Sindicat. (foto: X. Minguella)

Concebut en pandèmia
El projecte es va començar a gestar durant el confinament de la Covid-19. "Al no poder fer res, jo em vaig dedicar a crear escultures i la Marisa a estudiar en profunditat aquest cicle de Schubert", explica Feliu Martín. "Era un moment únic de quietud i introspecció per aproximar-se a aquesta obra tan complexa, tal com la seva intuïció els dictava: sense presses, amb una visió a llarg termini que permetés madurar lentament les idees i la comprensió d'aquest viatger que es posa en marxa a través d'un hivern emocional, provocat per la pèrdua (es podria dir) d'una vida que ja no seria mai més com l'havia coneguda i somiada", diu el dossier de l'espectacle. Abans de l'espectacle del dia 30, el passat diumenge 24 es va inaugurar l'exposició d'escultures, tot plegat en el marc de la Setmana Cultural de la Floresta.