AGRICULTURA
- Redacció

Un estudi assenyala la sequera i els nous sistemes de cultiu com a causants del descens del rendiment de l’oli

Investigadors de l’IRTA han estudiat durant dos anys i mig les causes del descens en les DOP d’arbequina de Catalunya, Garrigues i Siurana. Apunten al clima i a les maneres de cultivar i processar l’oliva.

(foto: Xavi Minguella)

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha estudiat durant dos anys i mig les causes del descens en el rendiment dels olivarers de les DOP Garrigues i Siurana que asseguren que es dona des de l'any 2018. Els investigadors, liderats per Juan Francisco Hermoso, han treballat amb dades de mostres d'olives dels últims 12 anys, les condicions d'elaboració als molins de les tres últimes campanyes, dades de cooperatives i indicadors meteorològics i han estudiat la generació del greix de l'arbequina al centre que l'IRTA té al Morell (Tarragonès). Tot plegat els ha permès constatar una baixada de més de tres punts de l'extractabilitat industrial (indicador del rendiment) entre 2012-2017 i 2018-2023. 

L'IRTA atribueix l'augment de la humitat de l'oliva i la reducció de la proporció de greix als canvis introduïts en els cultius com l'avançament de la collita, l'augment de superfície dedicada als sistemes superintensius i la transformació en reg de plantacions tradicionals. Això, sumat a l'ascens de les temperatures i l'afectació per la sequera, diuen els investigadors, afecta la maduració dels fruits i la generació de greix dins l'oliva. "Olives amb més humitat i menys greix, processades amb el sistema que predomina als molins, un sistema continu de dues fases, han afectat la capacitat d'extracció de l'oli", conclouen.

Les recomanacions de l'IRTA
Per guanyar rendibilitat, l'equip d'Hermoso proposa ajustar el gruix de la producció a partir de la segona setmana de novembre, implementar sistemes reg que optimitzin l'ús de l'aigua, aplicar adobs segons les necessitats i les condicions climàtiques de cada finca i utilitzar sensors i sistemes de monitoratge als camps i als molins, per incrementar així els autocontrols de totes les operacions de producció i extracció de l'oli i ajustar les regulacions al molí en funció de les condicions de l'oliva.