El 28, 29 i 30 de juny tindran lloc a la Pobla de Cérvoles unes jornades dedicades a la conscienciació sobre el valor patrimonial de la pedra seca, que inclouen exposicions, tallers, xerrades i visites amb aquest denominador comú. Les jornades, organitzades per l'Ajuntament, el Consell Comarcal i l'Oficina Jove, les impulsen l'historiador Manel Correa, resident a la Pobla i col·laborador de la Wiquipedra (catàleg interactiu de la pedra seca) i Mateu Esquerda, de Granyena, especialista en l'estudi del patrimoni de la pedra seca i membre d'Amics de l'Arquitectura Popular.
La idea de les jornades va néixer arran de la recuperació d'un antic camí empedrat (a la que aquest estiu contribuïran els joves del camp de treball que es farà amb la Fundació Escolta Josep Carol) i la possibilitat de portar l'exposició "Tota pedra fa paret", del Departament de Cultura de la Generalitat i l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional. A partir d'aquí, Manel Correa i Mateu Esquerda es van proposar ampliar la cita amb més activitats de sensibilització i reflexió, que es desplegaran al llarg del cap de setmana i que inclouen, entre altres, un taller de reconstrucció d'un marge, una taula rodona sobre el futur de les construccions de pedra seca, una caminada divulgativa i visites i tastos als cellers Mas Blanch i Jové i Cérvoles. Una de les xerrades versarà, precisament, sobre el vincle del conreu de la vinya amb la pedra seca.
La posada en valor d'aquest patrimoni també respon, segons els impulsors, a la necessitat de reivindicar el paisatge de la Llena davant amenaces de transformació com la dels grans projectes eòlics o solars. "Abans de tirar marges a terra, almenys que sabem que tenen un valor", explica Correa. De moment, l'organització ha plantejat les jornades per una edició puntual, tot i que no descarta que tinguin continuïtat si la resposta és exitosa.