CULTURA
- Redacció / Vinaixa

L'única oportunitat a la comarca de veure l'exposició sobre la històrica Editorial Joventut, la de Tintín

La biblioteca de Vinaixa acull fins el 23 d’octubre l’exposició que commemora el centenari d’aquesta editorial nascuda a Barcelona, responsable de la introducció de nombrosos títols de referència.

La biblioteca Màrius Torres, de Vinaixa, acull des del 9 d’octubre una exposició que commemora els 100 anys de l’Editorial Joventut, el segell que va néixer l’octubre del 1923 a Barcelona, sota al direcció de José Zendrera, i que al llarg de la seva trajectòria ha publicat desenes de llibres emblemàtics, entre els quals les primeres edicions en català i en castellà de Peter Pan i Wendy (1926), o Alícia en terra de meravelles (1927), així com algunes de les primeres traduccions d'autors internacionals com Zweig, Curwood, Andersen o els germans Grimm, entre molts d'altres. A més a més, des dels seus inicis l'editorial va treballar amb coneguts autors catalans com ara Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner o Carles Riba, i amb il·lustradors tan importants com Joan Junceda, Lola Anglada o Elvira Elías.

A mitjans dels anys 60, Joventut va introduir Les Aventures de Tintín en el mercat català, cosa que va suposar una consolidació del gènere del còmic al nostre país. També va ser l'editora d'algunes de les famoses sagues d'Enid Blyton, com la d'El Club dels Cinc, i d'altres èxits com Pippi Calcesllargues. Actualment, l'editorial té presència a més de 40 països i participa pràcticament en totes les compres governamentals de llibres d'Amèrica Llatina.

L’exposició va començar a itinerar al juny per algunes biblioteques de la província i, d’aquestes, la de Vinaixa és l’única de les Garrigues on fa parada. S’hi estarà fins el 23 d’octubre. Mentre hi sigui, els responsables de la biblioteca han preparat unes preguntes sobre l'exposició, per a infants i per a adults, i qui les respongui correctament entrarà al sorteig d'un lot de llibres.