CULTURA
- Redacció

Els ‘artistes agraris’ de Sara Boldú fan el salt fora de Catalunya

El projecte de la fotògrafa i realitzadora borgenca s’exposa al Centre Pompidou de Màlaga, una seu de l’emblemàtic equipament parisenc.

Els treballs de verema del celler Matallonga protagonitzen una de les imatges de la mostra. (foto: Sara Boldú)

El divendres 11 d'octubre es va inaugurar a Màlaga, al Centre Pompidou, la vuitena edició de Hors Pistes, un festival dedicat a la imatge que cada any se centra en una temàtica. La d'enguany és la transformació de les zones rurals i s'hi ha convidat nou creadors, entre els quals la fotògrafa i realitzadora borgenca Sara Boldú, amb el seu projecte Els artistes van en tractor. És un projecte iniciat el 2018 com un homenatge líric al camp i a la pagesia, amb imatges captades des d'un dron que mostren diferents tasques agrícoles en diferents espais agraris i que, amb aquest pla zenital, ofereixen una composició pròpia d'un tapís efímer.

A la mostra de Màlaga, que es pot veure fins al 13 de gener, Boldú hi ha portat 17 fotografies, tres de les quals de l'àmbit garriguenc: un camp d'ametllers dels Omellons, la verema del celler Matallonga, a Fulleda, i un camp de blat de moro de Torregrossa. També hi ha un vídeo de 8 minuts en què apareixen cultius d'arreu de les comarques de Ponent i d'altres llocs de la geografia espanyola. El Centre Pompidou de Màlaga és una seu del de París. Es va obrir el 2015 com a segona seu externa, la primera fora de França.

Estrenat a la Granadella
L'exposició de Màlaga suposa la primera vegada que el projecte Els artistes van en tractor surt de Catalunya. Es va estrenar l'any 2019 al Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella i des de llavors ha itinerat per nombroses poblacions catalanes. A la comarca s'ha pogut veure també a les Borges, Granyena, Alcanó, Almatret, Llardecans i Torrebesses.

Entre el 2021 i el 2022, l'Associació de Micropobles de Catalunya, junt amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i les quatre diputacions, el va portar a una trentena de municipis de menys de 500 habitants. L'any 2020, el projecte va ser guardonat amb el Premi Pica d'Estats, que atorga el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.