Una dotzena d’ajuntaments de l’àmbit garriguenc, així com alguns particulars, han fet una crida durant el cap de setmana per recollir material per a les poblacions afectades per la DANA al País Valencià. És el cas de Juneda, Arbeca, Torregrossa, la Granadella, Juncosa, Granyena, Bellaguarda, Maials, Llardecans, Sarroca, Alfés, Sunyer, Aspa o Alcanó.
Aquests ajuntaments han posat espais municipals a disposició per a que els ciutadans que vulguin hi portin aigua, aliments, productes de neteja personal i domèstica, eines de ferreteria, mascaretes, botes d’aigua o guants, entre altres. La majoria d’aquests espais encara romandran oberts avui i els pròxims dies. També alguns particulars han obert espais propis on rebre el material, com a les Borges o a Tarrés, i els ajuntaments d’aquestes poblacions n’han fet difusió. L’església evangelista de la capital garriguenca també està sent un lloc de recollida de material i les escoles de Puiggròs i l’Espluga Calba (que formen una ZER) recullen productes. Hi ha hagut casos que fins i tot s’han desplaçat personalment al País Valencià per portar-hi coses, com un ciutadà de les Borges –que va ser afectat en les inundacions del 2019– que aquest cap de setmana ha portat aigua, bolquers, roba i menjar a Paiporta. El material recollit a Tarrés també l’ha portat un particular allà amb la seva furgoneta.
Alguns ajuntaments, com el de les Borges, l’Espluga Calba o el del Torms, han optat per subratllar les aportacions econòmiques als comptes de Creu Roja. També els d’Arbeca, Torregrossa, Alfés i Aspa han recordat aquesta opció en les seves comunicacions i altres, davant les dificultats logístiques, sobretot els més petits, també han canalitzat la solidaritat per aquesta via. Durant el cap de setmana, en el si del Consell d’Alcaldies de les Garrigues s’ha recomanat fer donacions a través de comptes corrents acreditats. Aquest dilluns, el consistori borgenc ha manifestat que se centrarà en “l’escenari postemergència” i es dedicarà “de manera prioritària” a la recollida solidària de fons per recuperar serveis bàsics i equipaments municipals.
Aportacions econòmiques i evitar desplaçaments
Dissabte, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), de les quals formen part la majoria d’ajuntaments garriguencs, van emetre un comunicat conjunt en què, a més d’expressar la seva solidaritat i condol, recordaven que “en aquests moments, l’ajuda econòmica és la més efectiva”, ja que evita desplaçaments a les zones afectades, uns desplaçaments que, si no hi ha una autorització prèvia, “poden dificultar les tasques dels serveis d'emergència que hi estan actuant”. ACM i FMC recorden també que hi ha restriccions de mobilitat a Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona pels efectes de l’últim capítol de la DANA en aquests indrets.
Les dues entitats municipalistes recomanen canalitzar les aportacions econòmiques (no de material ni aliments) a través de la Creu Roja. Aquest dilluns, l’ACM ha actualitzat la informació i insisteix en el mateix sentit. Tant Creu Roja de Catalunya com del País Valencià i a nivell estatal recorden que les aportacions econòmiques disminueixen la logística de la distribució, permeten una resposta més ràpida i ajuden a activar els negocis locals.
Per la seva banda, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies va demanar dijous passat, 31 d’octubre, que els ajuntaments que volguessin ajudar fessin acopi de material i aliments bàsics i comuniquessin els recursos i el personal de què disposaven, a l’espera que se’ls comuniqués quan i on entregar-ho “en funció de les necessitats que ens traslladin els municipis afectats”.
De moment, diversos ajuntaments garriguencs optaran per portar el material que van recollint al Banc dels Aliments de Lleida. Alguns ho faran en els pròxims dies, altres, com Torregrossa, ja hi ha descarregat una primera tongada de tres camionetes de material que, segons fonts municipals, s’emportarà un tràiler noliejat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Part del material recollit a Torregrossa i a Juneda, sobretot el de neteja, té previst emportar-se’l directament un gerocultor valencià que treballa a la residència municipal de Juneda.
Una de les camionetes de material aportades des de Torregrossa.
Aquest dilluns, la Diputació de Lleida ha habilitat una nau del complex de la Caparrella per recollir les donacions solidàries que s’estan fent als pobles de la demarcació. “Davant les consultes d’aquest cap de setmana per les alcaldies sobre com fer arribar aquesta resposta solidària, la Diputació ha comunicat aquest matí a tots els ajuntaments de Lleida, Alt Pirineu i Aran que s'ha habilitat un magatzem al complex de la Caparrella on recollir el material”, expliquen fonts de l’ens provincial, que asseguren que en els propers dies s'organitzarà un enviament únic amb el material. Des de la Diputació també es diu que, “donada la dificultat de la distribució del material, les entitats solidàries que estan treballant sobre el terreny consideren més efectives en aquests moments les aportacions econòmiques”.
En el cas del material recollit en una casa particular de les Borges, la seva responsable, Andrea Medina, està en contacte amb l’Ajuntament de Juneda i aquest, al seu torn, amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. La idea és mantenir el material fins demà dimarts, fer fotos del que s’ha recollit, enviar-los-les i, a partir d’aquí, esperar si se’ls acredita per portar-ho directament a les zones afectades o si se’ls envia un tràiler. Membres de Revolta Pagesa també s’hi han posat en contacte per oferir-se, si fos necessari, a portar-ho ells. A Almatret, l’associació Reginetes de Secà ha fet una aportació de 80 euros (un per soci) a Creu Roja.