La setmana passada, el tècnic que duia a terme uns treballs topogràfics per l’Ajuntament de Vinaixa a la zona del Vinyet, pròxima al nucli urbà, va trobar un obús originari de la guerra de 1936-1939. La troballa va ser comunicada als Mossos d’Esquadra, que van anar al lloc i van custodiar el projectil fins que especialistes del Tedax se’l van emportar per detonar-lo en un indret segur.
En aquest paratge muntanyós, situat a escassos metres del col·legi i el recinte de les piscines municipals, ja es va trobar una granada l’any passat. I és que la zona va ser l’escenari de durs combats els primers dies de 1939. Entre el 5 i 6 de gener d’aquell any, els soldats italians de les Fletxes Verdes −els mateixos que havien ocupat Castelldans−, junt amb la Divisió Littorio i la 4a Divisió de l'Exèrcit de Navarra, van ocupar l’Albi i Cervià. La cadena muntanyosa del llevant garriguenc va permetre oferir encara una última resistència republicana, però va acabar cedint i les tropes feixistes, amb l'ajuda de l'aviació legionària, van ocupar Vinaixa, el Vilosell i la Pobla. "En los sectores de Vinaixa y Vilosell la lucha es violentísima, conteniendo nuestras fuerzas a las invasoras que sufren enorme número de bajas, a pesar de todo el apoyo de medios materiales", deien fonts republicanes. A Vinaixa, per exemple, es van enterrar 25 cossos de soldats feixistes italians.
Una de les comarques amb més troballes
A principis de 2024, els Mossos d’Esquadra van presentar un mapa que recull les troballes dels últims 12 anys d'artefactes provinents de conflictes bèl·lics històrics. El Segrià i les Garrigues hi apareixen com dues de les comarques amb més intervencions registrades; concretament, 458 al Segrià i 395 a les Garrigues, mentre que al Pla d'Urgell, l'Urgell i la Segarra són 30, 56 i 45, respectivament. Els Mossos recorden que en cas de trobar algun tipus d'artefacte explosiu no s'ha de tocar ni moure de lloc, sinó que cal trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes es desplacin al lloc i facin una extracció segura.