Dotze alcaldes i alcaldesses de les Garrigues van presentar ahir una denúncia formal davant la Fiscalia Provincial de Lleida contra l'empresa Tractaments de Juneda, S.A. (TRACJUSA), Griñó Ecològic S.A. i Gestió Agroramadera de Ponent, S.C.C.L. (GAP) en què demanen la suspensió cautelar de la llicència d'obres concedida per l'Ajuntament de Juneda per transformar la planta de tractament de purins de Tracjusa en una que passi a utilitzar residus urbans com a font de combustible. Els alcaldes firmants són els de les Borges Blanques, l'Espluga Calba, Vinaixa, Fulleda, l'Albagés, la Floresta, el Cogul, Cervià, els Omellons, el Soleràs, els Torms i Arbeca.
Un dels arguments de la denúncia és que Griñó Ecològic, una de les empreses impulsores del projecte de nova planta de Tracjusa, es troba actualment sota investigació judicial del Jutjat de Tarragona per presumptes delictes contra el medi ambient, específicament per tràfic il·lícit de residus, en el marc d'una presumpta organització criminal internacional.
Els signants exposen que el projecte suposa “una modificació substancial de l'activitat original de la planta, que històricament s'ha dedicat al tractament de purins mitjançant processos de cogeneració”, mentre que la nova instal·lació introduiria un sistema de gasificació de residus urbans com a font energètica principal per al tractament de dejeccions ramaderes. Entre les principals preocupacions que apunten els denunciants hi ha “el risc que la gasificadora pugui ser utilitzada per continuar amb la presumpta gestió il·legal de residus investigada”, “la possible vulneració del principi de precaució i protecció mediambiental” i “les implicacions per a la seguretat jurídica, la transparència en la gestió de residus i la protecció del medi ambient i la salut pública de la comarca”.
Per tot plegat, la denúncia demana a Fiscalia que suspengui cautelarment la llicència d’obres, que investigui si l’activitat pot afavorir “l’ús fraudulent de la planta”, que requereixi informació a l’Ajuntament de Juneda i a la Generalitat “sobre les garanties de compliment normatiu” i que, “en cas de confirmar-se riscos mediambientals”, revoqui definitivament el permís.
Posicionaments contraris
D’altra banda, la plataforma Aturem la Incineradora ha difós aquests dies els posicionaments de diversos metges i metgesses d’atenció primària, ambientòlegs, biòlegs, pagesos i famílies de la zona en què expressen els seus temors i rebuig al projecte de gasificació de residus. Recentment, la junta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya també s’ha expressat en aquest sentit, així com la major part del col·lectiu de sanitaris de les Garrigues i àrees pròximes.