El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat va presentar dilluns la primera edició de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya, un recull amb informació exhaustiva sobre el valor gastronòmic de l'oli català i les seves varietats i denominacions d'origen protegides. La guia inclou tots els olis guanyadors en la passada edició dels Premis Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya i, així mateix, els olis que van superar els 80 punts en les dues fases de tast del concurs. En total hi apareixen 92 referències, de les quals 21 són de les Garrigues, concretament:
· Arbequina, de la cooperativa d’Arbeca.
· Cooperativa del Soleràs (premiat com un dels millors afruitats verd mitjà).
· Degustus Arbequina, de la cooperativa de la Granadella (premiat com un dels millors afruitats madurs).
· Degustus Cupatge, de la cooperativa de la Granadella.
· Degustus Arbequina Ecològica, de la cooperativa de la Granadella (premiat com un dels millors afruitats verd lleuger).
· EcoAlbium, d’Agroalbium SL.
· Elixir Despinyolada Bio, de Cuadrat Valley (premiat com un dels millors afruitats verd intens)
· Janiroc Arbequina, del Grup Pons (Premi Top 10, un dels millors afruitats verd mitjà i un dels millors maridatges).
· Janiroc Jardí Varietal, del Grup Pons (premiat com un dels millors afruitats verd mitjà).
· Janiroc Lecciana, del Grup Pons (premiat com un dels millors afruitats verd lleuger, un dels millors olis monovarietals i un dels millor maridatges).
· Janiroc Koroneiki, del Grup Pons (Top 10, un dels millors afruitat verd intens, un dels millors olis monovarietals i un dels millors de producció ecològica).
· Kylatt, de Fruits de Ponent (premiat com un dels millors afruitat verd intens).
· Les Trilles, de la cooperativa de Bellaguarda.
· Mar d’Oliveres, de Víctor Xavier Segura Aresté Agromaials.
· Oleum Flumen, d’Agroalbium SL.
· Les Cabanes, de la cooperativa de Juncosa (premiat com un dels millors afruitats madurs).
· Olicatessen Negral, del Molí dels Torms.
· Olicatessen Arbequina, del Molí dels Torms.
· Olicatessen Coupage, del Molí dels Torms.
· Oligami, de Xavier Gaya Palau.
· Vilà Molí d’Oli, del Cogul (premiat com un dels millors afruitats madurs).
La presentació oficial de la guia es va fer a l'Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO), en un acte oficial presidit pel conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, que ha destacat que la voluntat del Govern, tant pel que fa als Premis com a aquesta guia, és “fomentar que la societat catalana conegui un producte de qualitat i proximitat que és un dels millors ambaixadors de la dieta mediterrània i de la gastronomia catalana", i també "contribuir a la promoció, la comercialització i el consum dels olis d'oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya en el mercat alimentari i la restauració”. A l’acte també hi van assistir l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el regidor de Promoció Econòmica, Xavier Bueno, i és que la capital garriguenca acollirà aquest any l’entrega dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, en el que serà la segona edició del concurs. La primera es va celebrar a la Fatarella.
Des d’ahir, la versió digital de la Guia dels millors olis d'oliva verge extra de Catalunya es pot consultar també aquí.
Reconeixement a l’impulsor del Sindicat
L'acte de dilluns va servir també per reconéixer algunes persones que s’han significat en la promoció de l'oli d'oliva verge extra de Catalunya, entre els quals Òscar Balsells, responsable del restaurant El Sindicat, de Tarrés, l’únic establiment de la província de Lleida que ha rebut aquest guardó. Balsells va agrair el gest “especialment als clients, que mostren el seu interès dia a dia per la vintena d'olis que oferim al Sindicat i que valoren molt positivament aquesta varietat tan extraordinària i de qualitat que es produeix al territor”, i va aprofitar l'acte per demanar “la unitat de cooperatives, molins, productors i Administració a l'hora de difondre la cultura de l'oli i els valors d'aquest producte tan fantàstic i únic”.