ECONOMIA

Denuncien una central integradora de porcs i un veterinari per ús fraudulent d’òxid de zinc

Una central integradora de porcs, amb seu a la comarca de les Garrigues, i un veterinari del Segrià han estat denunciats per ús fraudulent d’òxid de zinc. Aquest producte és un additiu que es fica al pinso per evitar la diarrea dels porcs. No obstant, actualment el medicament és legal per als garrins (nom comú que rep el porc jove) però en canvi, està prohibit pels als porcs més adults donat que l’òxid de zinc passa als purins i contamina el territori en tractar-se d’un metall pesant. Segons van informar els Mossos d’esquadra, la central integradora de porcs hauria utilitzat de “manera rutinària” el medicament en porcs adults per evitar diarrees i en conseqüència que aquests perdessin quilos. Entre els mesos de juliol i agost del 2009 es van detectar un total de 19 tractaments il·legals que representaven la compra i l’ús de fins a 740 quilograms d’òxid de zinc. Posteriorment, la investigació dels Mossos es va ampliar i es va descobrir que en dos anys i mig la central integradora hauria comprat 23 tones més de les que haurien d’haver estat utilitzades.

La central integradora de porcs hauria utilitzat de “manera rutinària” el medicament en porcs adults per evitar diarrees i que aquests perdessin quilos. En dos anys i mig la central hauria comprat 23 tones més de les que haurien d’haver estat utilitzades
 

La unitat central de consum dels Mossos d’esquadra, a instàncies de la Fiscalia, va iniciar una investigació l’any passat, en detectar la falsificació de receptes i que a un escorxador de la Garrotxa, alguns porcs adults van donar positiu en aquest medicament. D’altra banda, es va localitzar algun cas on s’havia incomplert el temps reglamentari d’espera per a que el porc fos sacrificat si havia pres algun tipus d’antibiòtic.


La investigació ha permès determinar la procedència dels porcs amb òxid de zinc però no s’ha pogut detectar on s’ha produït la contaminació del subsòl, ja que, segons els Mossos, l’òxid de zinc va als purins i aquest s’utilitza per adobar molts camps i per tant, “és molt difícil saber a on va a parar”. Fiscalia haurà ara d’investigar el cas i decidir si presenta acusació i de quin tipus. Segons els Mossos d’Esquadra, a nivell de salut humana, aquest producte no és perjudicial, però sí ho és pel medi ambient.