COMARCA
- La Floresta

La Floresta recupera documents que van ser confiscats durant la Guerra Civil

Foto de Joan Rangel acompanyat pels deu alcaldes que tornen a tenir entre les seues mans els fons documentals

La Floresta és un dels 10 municipis catalans que han recuperat fons documentals confiscats durant el franquisme i que estaven dipositats a l’Arxiu General de la delegació del govern espanyol a Catalunya.
Es tracta en total de 43 llibres d’actes, caixa i arqueig corresponents al període 1930-1939 que s’han lliurat, a més de la Floresta, als ajuntaments de Capellades, Falset, Guissona, Marçà, Preixens, Sant Sadurní d’Anoia, Sarral, Vallbona d’Anoia i Sant Jaume dels Domenys. En concret, la Floresta ha recuperat un llibre d’actes de 157 pàgines dels anys 1930 al 1939, un llibre de càrrecs de pressupostos que conté 100 pàgines i correspon als anys 1935 fins al 1938, i finalment, un llibre de caixa de 75 pàgines dels anys 1934 al 1937.
L’acte de lliurament va tenir lloc el passat 29 de juliol. L’encarregat de fer-ho va ser el delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel. Després de tenir coneixement de l’existència d’aquests documents municipals a l’Arxiu General, el delegat del govern va iniciar els tràmits corresponents per fer el seu lliurament als actuals consistoris, que havien sol·licitat la recuperació dels seus documents.
No obstant, cal recordar que va ser l’historiador sadurnienc i exalcalde, Carles Querol, que des de fa molts anys buscava uns documents de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia confiscats per les tropes franquistes, qui els va trobar a principis de l’any passat, juntament amb fons documental d’altres ajuntaments catalans, entre ells el de la Floresta, a l’Arxiu General de la delegació del govern espanyol a Catalunya.
Segons una nota informativa de la delegació del govern a Catalunya, no és possible precisar des de quin any els fons en qüestió es trobaven dipositats a l’arxiu de la delegació del govern amb la documentació de l’antic Govern Civil, ja que no existeix cap títol de possessió per part de l’Administració General de l’Estat.
Igualment, es desconeix per quina raó aquest fons documental es trobava a l’Arxiu General, ja que no existeix un registre històric d’entrada o sortida de la documentació, ni un registre de transferències que es puguin haver realitzat des d’altres arxius o entitats.
Tampoc consta l’existència d’un decret d’incautació en referència a aquesta documentació, ni es té constància que aquests documents fossin confiscats lliurats voluntariament per part dels propis ajuntaments al Govern Civil.
Amb aquest acte, el delegat i la delegació del govern a Catalunya realitzen un pas més en l’esforç per recuperar la memòria històrica, una trajectòria que es va iniciar el passat 2005 amb la col·locació d’una placa al Palau de la Duana de Barcelona en reconeixement als Governadors Civils en època republicana, l’única que faltava a la porxada del pati d’aquesta institució.