Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

Les pintures rupestres del Cogul mostren també les vergonyes del Departament de Cultura

La Roca dels Moros és un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d’aquest art llevantí. Situat al Cogul, santuari o lloc màgic per als ibers i romans, amb 45 figures, pintades de vermell clar, negre i vermell fosc. S’hi veuen nou dones enfaldillades que van aparellades, unes pintades en negre i altres en roig, dansant al voltant d’un home nu amb el sexe acusat. Juntament amb les figures humanes hi ha diversos animals, així com, una inscripció en escriptura ibèrica nord-oriental i alfabet llatí. Les vergonyes que mostren les pintures són els òrgans genitals d’un home com Déu mana.

Fa prop d’un any que el Departament de Cultura de la Generalitat ens mostra la poca vergonya en deixar el projecte totalment paralitzat, tot i disposar d’uns fons FEDER de la UE, dotats amb més de 200.000 euros, per a la museïtzació, que es perdran si no s’acaba i es posa el projecte en marxa.

Ara, el lloc més ric de la prehistòria pictòrica comarcal sembla postcivilitzat. Com si estiguéssim davant d’una pel·lícula de les de la fi del món, on es visualitza un edifici modern ple de brutícia, males herbes i totalment abandonat, que va comptar amb una inversió de més d’1 milió d’euros i el lideratge de l’Ajuntament del Cogul i que ara veu com és “ningunejat” per part dels nous responsables polítics del Departament de Cultura.

Les Garrigues necessiten pols culturals i històrics d’atracció com els Vilars d’Arbeca, el Museu Macià de les Borges i aquestes pintures, que, tot i ser declarades per la UNESCO patrimoni de la humanitat el 1998, ara –amb il·lusió!– les tenim amb doble vergonya.