Cal que l’oli i l’oliturisme com a concepte quedin associats definitivament a les Garrigues i que sigui una manera de viure aquest paisatge de l’oli en l’àmbit de Catalunya. Part d’aquest projecte és el futur Museu-Centre d’Interpretació de l’Oli a la Granadella.
Parlem d’una manera de viure experiències autèntiques al voltant de l’oli, que és gastronomia, salut, lleure, paisatge i, sobretot, l’element essencial de la cultura mediterrània.
La Fira de l’Oli de les Garrigues del gener passat atorgà el Premi al Millor Oli Afruitat Verd Madur a la Cooperativa Agroindustrial Catalana. Això vol dir quelcom; vol dir que es poden fer les coses millor malgrat la crisi.
El passat 28 de març l’Ajuntament i la Cooperativa de la Granadella signaren un conveni per cedir per 30 anys el molí antic i les piques de decantació per fer el Museu-Centre d’Interpretació de l’Oli referent de Catalunya. Presentat als ajuts europeus FEDER (eix 4) i amb el suport de pràcticament totes les institucions, vull fer especial esment al suport del mNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya), que el passat dia 13 presentà a l’Espai Marcià de les Borges Blanques l’inventari industrial de les Garrigues, realitzat els 2 darrers anys. Aquest inventari reconeix que el millor equipament dins de la xarxa territorial és l’antic molí d’oli de la cooperativa de la Granadella (fundat el 1920) i pràcticament intacte.
Museu autovisitable amb diferents àmbits:
ÀMBIT 0. Audiovisual projectat al terra en forma circular i hologràfic: Paisatges de l’oli, que és la història de l’oli i l’olivera.
ÀMBIT 1. Grans plafons de metacrilat transparent construïts per doble mur i disposats paral·lelament per donar sensació de profunditat, tot i la seva transparència.
Imprès a la part superior, text i gràfica. Una de les imatges és un holograma en 3D que segons l’angle de visió ens deixa veure una o altra imatge: “Els processos de l’oli verge extra” o “Cinc quilos d’olives arbequines = a 1 litre d’oli”.
ÀMBIT 2. Punt d’informació turística. Taula interactiva multiusuari amb tria d’idiomes sobre una base de dades en temps real: “Recorreguts i rutes”, “Indrets destacats”, “Festes i events”, “Activitats i calendari”, “On menjar i on dormir”.
A dins de l’agrobotiga hi ha servei de tast d’oli amb els experts de la cooperativa.
ÀMBIT 3. Plafó de metacrilat retroil·luminat (tot el procés anual de l’olivera i el que es fa 24 h després de collir-la).
ÀMBIT 4. Estructura perimetral de metacrilat sobre estructures de forja de ferro. Text, gràfics i material audiovisual interactiu amb làmina tàctil on s’explicaran els processos de molta, batuda i extracció, recreats per personatges antics i en funcionament.
ÀMBIT 5. Sobre les basses de decantació, plafons en forma de taula, alternant amb sis monitors de material audiovisual, amb tres globus suspesos, amb paraules com: “oli verge extra”, “afruitat”, “dens”, “cos”... També l’audiovisual Les veus del paissatge de l’oli (diferents entrevistes a persones).
Des d’aquest ajuntament farem tot el possible perquè aquest projecte esdevingui una realitat. Perquè creiem en les persones, el paisatge i el territori garriguenc.