L’informe que acaba de publicar l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre El trabajo en el mundo. Mejores empleos para una economía mejor m’ha obert una llum d’esperança, que vull compartir en plantejar: “Com sortir de la trampa de l’austeritat?”. Avui ja som molts els que considerem que amb només l’austeritat no ens en sortirem.
En els països europeus, la reducció del dèficit fiscal ha estat considerada essencial per calmar els mercats. La majoria de les economies avançades han flexibilitzat les normes laborals i han anunciat mesures de liberalització, com en el cas d’Espanya. Amb tot, en els països que han aplicat aquesta austeritat i liberalització s’han trobat que l’ocupació continua baixant i tampoc han estabilitzat la situació fiscal. D’altra banda, els efectes de les reformes laborals en l’ocupació poden donar lloc a més acomiadaments, sense fomentar l’ocupació, i un retrocés en la negociació col·lectiva, com la que es planteja en la reforma laboral espanyola, pot generar una espiral descendent dels salaris i, per tant, retardar més la recuperació de la nostra economia. Efectivament, la reforma laboral no crearà ocupació, sinó que permetrà acomiadar més barat els pares per contractar encara més barat els fills, generarà més inseguretat laboral i no crearà confiança en el futur. Qui consumirà? Com es reactivarà la nostra economia? Com frenarem l’atur?
L’austeritat ha produït un creixement econòmic menor, una contracció del crèdit, menys inversions i, en conseqüència, més atur. La realitat és que hi ha hagut pocs progressos en els dèficits fiscals dels països que estan aplicant –com ho fa Espanya, enèrgicament– les polítiques d’austeritat.
L’OIT ens diu que existeix un enfocament alternatiu i que és possible escapar de la trampa de l’austeritat. Com? Incidint en els salaris-productivitat; augmentant el salari mínim interprofessional; facilitant de nou l’accés al crèdit i creant un ambient empresarial més favorable, especialment per a les petites empreses (que són la majoria, en el nostre territori); promovent l’ocupació i fent més inversió pública, etc. Recomano la lectura d’aquest informe, molt especialment als nostres governants del PP i de CiU.
Finalment, quan escric aquest article encara no s’ha celebrat la segona volta de les eleccions franceses. Desitjo que guanyi François Hollande, ja que va en la direcció que assenyala l´OIT i els socialistes catalans li donem suport.