Opinió

Mòbils amb un ull tapat

Si a algú li pregunten què és la pirateria avui en dia, hi ha qui pensa en el top manta, en les falsificacions de productes de marca provinents de determinats països asiàtics o en la descàrrega de pel·lícules i programari d’ordinadors. No ens oblidem tampoc dels segrestadors de vaixells del mar de Somàlia. El cas és que, recentment, d’un parell d’anys ençà, la pirateria també ha arribat al món dels mòbils. En l’actualitat hi ha disponibles més d’un milió d’aplicacions en el mercat dels anomenats telèfons intel·ligents (smartphones).

Bona part d’aquestes aplicacions són gratuïtes. Com sabeu, les més conegudes s’utilitzen per gaudir de tota mena de jocs, entrar a les diverses xarxes socials, escoltar música, compartir fotos, piular a Twitter o enviar missatges via WhatsApp. Un percentatge relativament reduït, que es tradueix en desenes de milers d’aplicacions, és de pagament. Programes com Blackmarket for Android, que s’instal·len al mòbil i permeten descarregar la versió pirata de les apps més populars. També existeixen determinats llocs web on els usuaris accedeixen al llistat d’aplicacions i realitzen la corresponent descàrrega.

Tot i això, el nivell de pirateria es manté extremadament baix i els usuaris prefereixen gratar-se una mica la butxaca. Uns preus molt raonables de venda, que sovint se situen entre un i tres euros de mitjana, han afavorit una gran acceptació per part dels àvids consumidors de novetats.

Fins ara, doncs, tot sembla indicar que s’ha mantingut una pacífica convivència entre aplicacions de pagament i pirateria, a diferència del que hem vist en el món de la música o de la indústria cinematogràfica, on s’ha establert una guerra ferotge que no ha portat enlloc. De totes maneres, caldrà veure com evoluciona tot plegat, perquè el món dels mòbils es mou a una velocitat de vertigen i és tota una caixa de sorpreses.