Opinió
Josep Pau

Josep Pau

Per uns ajuntaments més participatius

L’opinió que vaig exposar fa unes setmanes sobre els avantatges que tindria, per a una democràcia més participativa, el fet que del resultat de les eleccions municipals no es derivés cap altra representació, ni als consells comarcals ni a les diputacions, ha estat compartida per moltes persones, cosa que em permet pensar que no és del tot desencaminada. Per aquesta raó em permeto insistir-hi una mica.

La gestió dels afers locals i la política municipal ocupen i preocupen una gran majoria de ciutadans. Els ajuntaments són el primer esglaó de representació i l’escola bàsica de democràcia. És l’àmbit on es decideixen les qüestions més properes i on els electors tenen el contacte més directe amb els seus representants: l’alcalde o els regidors. Els problemes quotidians, per la proximitat i per la complexitat, obliguen a la recerca de solucions efectives i immediates. Per tant, el compromís públic amb els ciutadans és directe i constantment avaluat. La transparència és obligada i l’actitud personal, el lideratge, l’empatia i la capacitat de gestió es posen a prova diàriament. Els electes locals senten sobre el seu clatell l’alè directe de la ciutadania i per això sempre han de tenir els peus a terra.

En definitiva, el prototip dels alcaldes i regidors és el d’una persona lligada per un ferm compromís amb el seu poble i els seus ciutadans, que ofereix un projecte de present i de futur, que gestiona honesta i transparentment els recursos de tots, que s’implica en la vida de la societat i que lidera, per convicció, els anhels i esperances del seu municipi.

Aquest és el camí que ha de seguir qualsevol polític. A França, per exemple, no s’entén que una persona pugui arribar a diputat, ministre, cap del govern o president de la República si abans no ha estat alcalde del seu poble o ciutat.

Per això cal estimular i facilitar la participació més àmplia possible de ciutadans en els governs locals, i les llistes municipals s’haurien de poder configurar en processos de selecció oberts i participatius, mitjançant primàries, recollides de signatures, amb la implicació d’organitzacions ciutadanes, entitats cíviques, sindicats, partits, etc. Es tractaria d’incentivar, prèviament als processos electorals formals, la formulació de propostes i de programes, així com de debatre les persones més idònies per executar-los i oferir als electors unes llistes obertes perquè siguin aquests qui les escullin.

Els partits polítics tenen un paper molt important i imprescindible en un sistema democràtic i cal vetllar perquè siguin vertaders instruments de participació política, de formulació de propostes i de control democràtic dels governs. Però si del resultat de les eleccions locals no es deriva cap més representació, els partits no tindran tant interès que les llistes portin les seves sigles o les emparentades, i això facilitarà, d’una banda, coalicions electorals entre diferents grups afins en funció de programes estrictament locals i, de l’altra, que moltes persones compromeses socialment i políticament, però que no militen en cap partit, puguin assumir responsabilitats en la gestió dels ajuntaments i que només se sentin vinculades als programes que han presentat i als ciutadans que les han elegit.

Aquest sistema suposa que molts ciutadans i ciutadanes es comprometin políticament i que els governs locals no es vegin tan lligats als legítims interessos dels partits, que forçosament tenen un caràcter més general, i d’aquesta manera puguin defensar amb més llibertat les demandes i aspiracions concretes del seu municipi. La democràcia hi surt guanyant.