El boom immobiliari a les Garrigues, i principalment a les Borges, va arribar tard, però va arribar, i de quina manera, en bona mesura catapultat per anuncis de creació de centenars de llocs de treball que no es van materialitzar. Això, que ahir van ser ingressos econòmics per als ajuntaments i per a alguns propietaris que en van treure una bona pessigada, avui és una càrrega en forma de solars i pisos buits que es degraden, que requereixen un manteniment a risc de crear perills per als vianants o veïns, o senzillament per la mala imatge que ofereixen. En aquest sentit, és un encert l’inventari de solars i pisos buits que ha engegat l’Ajuntament de les Borges per tenir coneixement acurat de les situacions més conflictives i posar-hi solució, ja sigui a instància dels interessats o a compte seu.
Certament, en plena trama urbana és important mantenir un decòrum mínim i una certa seguretat i higiene que permeti oferir als propis i als visitants una bona imatge dels nostres pobles. No obstant això, a Catalunya hi ha la figura reconeguda del Registre de Solars per controlar i provar d’activar aquells solars buits o semibuits de les ciutats que va en la mateixa línia i que potser podria ajudar a encaixar encara més la iniciativa. No en va, el paisatge urbà no només el conformen les coses que hi ha, les que podem visitar i veure, sinó també les que no veiem, aquells espais buits que trenquen una determinada composició i que en determinades circumstàncies poden cridar tant l’atenció com tota la resta.
Això quant a allò que no veiem. Quant a allò que sí que veiem, i lligant amb una notícia del mateix número, cal lamentar, al mateix municipi i seguint-hi una tendència de fa anys, la progressiva desaparició de l’empedrat dels carrers, els famosos “adoquins” de granit –tan habituals fins fa poc i altre cop de moda a pobles i ciutats nord enllà–, que a casa nostra es van substituint per materials de fàbrica, formigó o directament asfalt, una manera de fer més banal el paisatge urbà.