Opinió

Editorial

‘Cantem amb els padrins’

Aquest és lema del projecte que inicia la Biblioteca comarcal Marquès d’Olivart de les Borges per a la propera temporada de l’Hora del Conte amb la col·laboració del Casal de la Gent Gran. I és que els temps canvien. Quaranta anys enrere la transmissió del lot de coneixements populars –des d’històries, anècdotes familiars, cuinar i menges diverses, contes i cançons... fins a comportaments, formes de reaccionar i socialitzar-se, etc.–, que era gairebé automàtica, i això des de molt enrere. Operava el concepte de família “extensa” en què els més grans contribuïen a l’educació dels més petits mitjançant un paquet de coneixements no reglats que, atesa la seua antigor, podríem qualificar de veritable patrimoni immaterial.

Amb el nou sistema de vida associat a la modernitat això es talla de cop. El concepte de família se circumscriu a la família “nuclear” , en el qual, el paper de la resta de familiars és més aviat complementari i extern. Aquesta és la realitat amb els seus avantatges i inconvenients. Els avantatges del progrés són evidents i, sobretot, ens en donen fe les persones que han transitat pels dos sistemes. També és cert que, entre altres, s’ha perdut la relació intergeneracional tan educadora.

Per això, cal saludar la iniciativa doblement, perquè sorgeix una nova forma de transmetre aquests coneixements, de manera que la transmissió no es produeix en l’esfera familiar, sinó en l’esfera pública, i d’una forma induïda, no automàtica. I perquè posa en relació els més petits i els més grans, quelcom essencial en una comunitat que es pretengui sana i ben travada. Aquesta mena de by-pass, no és una iniciativa pionera al país, hi ha comarques que ens duen avantatge i han aconseguit que el procés passi de ser menys induït a més automàtic. Mentre això no passa, caldrà animar i perseverar la pràctica.