Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Miró i Aguado: dos homenots de la comarca

Aquests últims mesos el Centre d'Estudis de les Garrigues ha estat (i està) de celebracions. Al mes de maig vam rebre a Reus (ciutat de la cultura catalana 2017) el premi RECERCAT de mans de l'exconseller de Cultura Santi Vila i promogut per l'Institut Ramon Muntaner. Aquest acte era un reconeixement a tota la feina feta per un grup de gent que des dels seus orígens han passat per la junta i que de forma desinteressada han posat el seu gra d'arena perquè l'entitat millori en el seu funcionament, en la recerca i en el paper que ha de tenir la cultura a les Garrigues, però també a les terres de Lleida, ja que el centre ha estat referent per a la creació de noves entitats al nostre entorn.

Però l'objectiu de l'article d'avui no era ni és parlar del Centre d'Estudis com a col·lectiu, sinó de parlar de dues persones que des dels seus orígens han estat vinculats al centre i que la seva feina diària, lligada a la cultura i a la comarca, els ha fet ser mereixedors de reconeixements. El primer d'ells és Ramon Miró Bernat, un home que dia a dia ajuda a millorar i a posar en valor el patrimoni cultural del seu poble amb la recerca necessària, amb la publicació d'articles, fent de guia pel castell, per les pintures rupestres que encara que siguin desconegudes també són patrimoni de la humanitat. Un home que posa en valor els quadres de l'ermita de Sant Cosme i Sant Damià, la cripta de l'església feta pels barons de l'Albi, les pintures del segle XVIII que s'han descobert recentment sota el guix de l'església o el mateix orgue que hi ha desmuntat en una de les voltes de la parròquia.

L'altra persona que recull els mèrits de la seva feina és Vicenç Agudo Cudolà, un altre homenot de la comarca, incansable, que ha treballat per posar en valor el patrimoni del seu municipi i que d'una forma molt discreta però efectiva ho ha fet possible. Ha estat fundador del Centre d'Estudis Locals del Vilosell, de la revista Talaia, ha fet recerca sobre els escuts i el concepte paeria, sobre els capbreus i cadastres del Vilosell... En definitiva, una persona que ajuda a millorar les Garrigues amb les seves aportacions.

El primer ha estat guardonat aquest mes d'agost amb l'Olivera d'Or a Garriguenc 2017 i recollirà el premi a principis de setembre en el marc de la festa major de les Borges Blanques. El segon ha estat semifinalista del IV premi Gregal amb la novel·la L'escultor de Déu, algunes de les escenes de la qual passen a les Garrigues. Felicitats i per molts anys a tots dos.

Isidre Pinyol