El Consell Comarcal promou un projecte que té l'objectiu de conscienciar els propietaris de la necessitat de posar a disposició els habitatges en desús i tancats per a joves o nouvinguts i contribuir així a revertir el despoblament de la comarca.
Aquest projecte es basa en un estudi que quantifica el parc d'habitatges en desús i constata que quasi el 60% dels propietaris no estan interessats a posar-los al mercat de lloguer o venda. Seria molt interessant conèixer-ne els motius. Poden ser molt diverses les casuístiques i els factors que els motiven, posant l'èmfasi en el lloguer més que en la venda, segurament en molts casos és evident que hi ha propietaris que no tenen necessitat de treure'n rendiment econòmic, però segurament hi ha un gruix important als quals els pesa la impossibilitat de realitzar la inversió inicial en obres de rehabilitació necessàries per posar l'habitatge en lloguer i rendibilitzar-les a llarg termini.
En els dos casos és necessària la campanya de conscienciació prevista, la creació d'una borsa d'habitatges i disposar d'un equip de mediació. Són algunes de les eines, però cal dotar el projecte d'instruments més efectius. Des de la perspectiva dels "micropobles", les administracions disposen de molt pocs recursos per fomentar-ho amb ajudes i mesures fiscals, tampoc tenen recursos per adquirir per a lloguer social.
En aquest rol de facilitador, col·laborador, impulsor, les administracions haurien de fer una aposta valenta i promoure instruments com els contractes de masoveria urbana. Un contracte pel qual el propietari de l'habitatge en cedeix l'ús, pel termini acordat, i a canvi els masovers n'assumeixin les obres de rehabilitació i manteniment.
Fa anys que se'n parla però s'ha desenvolupat poc i és una figura desconeguda. Però potser seria una aposta encertada en el nostre context de repoblament rural, precisament, perquè som un territori on la figura de la masoveria o arrendament està fortament arrelada en el sector agrari.