Poques coses ens fan canviar els nostres hàbits i rutines d'una manera dràstica si no ens afecta d'una manera directa. La salut té aquest "poder" per veure i valorar el més insignificant. Ens convida a fixar-nos en petits detalls de la nostra vida quotidiana, de la relació amb les persones més properes i també mirem més a prop el nostre entorn. Un passeig pels camins o per la banqueta ens descobreix elements que havien passat desapercebuts, i prenen vida, com la descoberta d'un nou espai.
En aquests darrers mesos i setmanes s'han anat publicant diferents notes de premsa, més o menys extenses, sobre un projecte, d'aquí, de les nostres contrades. Un projecte latent i de massa anys.
Quan molta gent ho donava per parat, gairebé oblidat, surt la resolució de les al·legacions sobre Nova Tracjusa i es rebutgen totes amb uns arguments reiteratius considerats correctes per l'administració. El que significa una aprovació definitiva.
Una comunicació oficial discreta, amb ganes de no donar-hi importància. Un tràmit més.
La resposta no ha estat ben bé així. Un continu de notes, articles, editorials, cartes... han anat apareixent als mitjans de comunicació. Ha estat una actualització de l'efecte i les conseqüències que comporta tenir -serà ben bé nostra- una indústria que es dedica a cremar residus urbans, una incineradora.
S'ha fet evident que la moratòria sobre les incineradores només va ser un vel per continuar treballant. Per ara, una, només "la nostra", ha quedat fora de la moratòria. No la consideren nova per construir ni una en funcionament que s'haurà de desmantellar. És ben bé un cas únic i exclusiu en el marc administratiu i polític.
Tornem al principi, a la salut. Perquè parlem de salut.
A la breu i clara intervenció a la xerrada informativa a les Borges Blanques, el doctor Josep Martí ho diu ben clar, les partícules que emet una incineradora són inferiors a 2,5 micres i cal afegir les nanopartícules impossibles de controlar en les emissions. Les plantes, l'aigua, els animals i nosaltres, les persones, som els receptors. No són puntuals, són acumulatives i presents en els organismes i afecten greument la salut.