Opinió
Sílvia Pallejà

Sílvia Pallejà

Amb la mel a la boca

El balcó de les Garrigues Altes, ubicat des de les Crestes de la Llena fins a la Granadella, ens ofereix unes vistes fantàstiques i panoràmiques des d'on es veuen fins a 6 províncies, però enmig de tan vell paisatge, imponent, s'alça fumejant la gran xemeneia de la central nuclear d'Ascó. Els habitants de la zona ja tenim la imatge ben interioritzada, però poc o molt, a alguns ens ocasiona angoixa cada cop que sentim a parlar de Fukushima o de Txernòbil, i havíem pensat que tard o d'hora, d'alguna manera ens havien de compensar la proximitat amb casa nostra.

Doncs, a deu anys vista del seu tancament, ara és hora d'esprémer aquesta recompensa. Amb comptagotes ens ha anat arribat la informació dels Fons de Transició Nuclear als municipis de les Garrigues i Segrià sud. Primer va ser l'exclusió per omissió com a beneficiaris, i després la falta de representativitats a l'òrgan de Govern, que no s'ha solucionat, parcialment, fins entrat el 2024.

D'entrada és una molt bona notícia poder disposar d'aquest fons, però també és un repte i molts ajuntaments encara estan rumiant què en faran de tants diners, encallats en la frustració que suposa no poder-los destinar a les necessitats reals i actuals de cada municipi. D'altra banda, seria molt mala notícia que els ajuntaments no siguin capaços d'esprémer fins a l'últim cèntim quan som de les zones de Catalunya que probablement necessitem més una injecció de vitalitat.

I mentre nosaltres encara demanem un aclariment de la resolució del 2023 i dels fons ja traspassats als ajuntaments, per poder acabar decidint en què s'inverteixen, els municipis de la província Tarragona, ja han donat volta de full i ja s'estan preparant per al repartiment dels fons del 2024 destinats a les empreses: Línies d'impuls de nova activitat econòmica, inversions d'alt impacte al territori, i la creació i consolidació d'activitat empresarial. Encara falta disposar de lletra petita, però ja es preveu que en gran part no respon a les característiques del teixit empresarial d'aquí ni a les necessitats dels pobles petits.

Som municipis amb un gran repte demogràfic, amb un teixit empresarial arrelat però basat en la figura de l'autònom i microempresa, i amb necessitat d'inversió en projectes tan transversals com la promoció de l'habitatge, la preservació i gestió dels espais naturals, la potenciació del sector agrícola i ramader, la gestió forestal i la prevenció d'incendis forestals, el foment del comerç local, i un gran, etcètera de projectes al servei del territori, i que no seran elegibles pels Fons Nuclears. Estiguem al cas i atents o ens quedarem amb la mel a la boca.