Opinió

El gos no mossega la mà que li dóna de menjar

Fa unes setmanes vaig anar de viatge a La Rioja i em vaig emportar una gran impressió d’aquesta regió, bona gent, bon menjar, paisatges espectaculars, ciutats i pobles amb encant…però no va ser res de tot això el que més em va sorprendre. Passejant per un carrer on costat i costat hi ha bars i restaurants on podíem escollir entre mil i una tapa però, el cambrer mai em va donar opció de paladejar un vi que no fos de casa, que no fos un Rioja. I per què em va sorprendre? Perquè, malauradament, al nostre territori no passa el mateix amb els nostres productes. Entrin a qualsevol supermercat i mirin els prestatges de la fruita. Quantes pomes de Lleida hi ha? Quantes peres? Demanin fruita de postre en restaurants i bars, si tenen la sort que n’hi hagi al menú, és estrany que siguin peces de Lleida. I qui hauria de vetllar perquè això no passés? Qui vetlla perquè a La Rioja sigui impensable no trobar un vi de la regió? En tots dos casos, el responsable són les Cambres Agràries.

Les Cambres Agràries catalanes van néixer amb l’objectiu de ser l’interlocutor entre el sector de la pagesia i l’Administració, el punt de trobada dels pagesos per consensuar propostes, iniciatives i reivindicacions. Però amb els anys, ha acabat sent un organisme acomodat que funciona de d’alt cap baix on es celebra una assemblea cada any. Encara que les Cambres Agràries ni siguin un organisme vinculant no val a dir que el futur de les nostres explotacions es decideix a milers de quilòmetres de distància. Ja en hi ha prou de fer el ploramiques! Cal canviar la situació, cal retornar a les Cambres la força amb què va nèixer, que aquesta elevi les propostes de cada sector a l’Administració perquè són els pagesos i pageses qui realment pateixen les dificultats del dia a dia al camp. Aquest proper diumenge es presenta una oportunitat única perquè això sigui possible. El proper 20 de febrer hi ha eleccions a les Cambres Agràries. Tots els agricultors i agricultores estan cridats a les urnes. És hora d’avaluar el que ha estat la feina al llarg d’aquest darrers quatre anys. Uns comicis en els que concorren les quatre organitzacions agràries que tenen representació: ASAJA, UP, COAG-JARC i UPA-URAPAC.

Cal demostrar massivament i de forma conjunta que el sector creu en la necessitat de les Cambres Agràries, que es retorni el seu valor, que torni a ser la veu de l’agricultura catalana i que l’Administració l’escolti. Recorda: Tu ets decisiu per al sector agrari!