Opinió

Programari lliure per a una societat més lliure

El proper dia 7 de maig (http://on.fb.me/gy9dpl), al Centre Cívic de les Borges Blanques, gaudirem de l’ocasió de fer un tast d’aquesta revolució del món tecnològic que és el programari lliure. Es tracta d’una trobada que se celebra de forma itinerant arreu del nostre país.

En la present edició, es va adjudicar la seva organització a la candidatura que va presentar la Borrassa Rural Lab. El codi lliure proposa un canvi de paradigma, una nova ètica i forma de pensar, una mirada diferent sobre el món on ens toca viure. Forma part d’un moviment més gran, conjuntament amb el copyleft o WikiLeaks, que lluita perquè el coneixement sigui accessible a tothom i perquè tothom pugui produir coneixements i no limitar-se a ser simples espectadors i consumidors d’una realitat prefabricada. De la present trobada m’agradaria destacar els tallers que impartiran alguns dels millors experts de la nostra comarca, com són el Xavi Solé, l’Eduard Reñé o el Ramon Visa. A través de sessions eminentment pràctiques, ens parlaran de Linux i ens atansaran, entre d’altres, al singular món de la robòtica. També descobrirem com, sense saber-ho, alguns dels nostres telèfons mòbils funcionen ja amb un sistema operatiu basat en Linux, l’Android de la companyia Google. L’any passat, 67 milions dels anomenats telèfons intel·ligents (smart phones), operaven sota Android. Les previsions apunten que a finals del 2011 seran ja uns 180 milions.

D’altra banda, voldria ressenyar la xerrada del mallorquí Benjamí Villoslada, un històric de la xarxa catalana, cofundador del mitjà col·laboratiu de selecció i comentari de notícies en llengua castellana més visitat a nivell mundial. Es tracta d’un lloc web on els usuaris registrats poden enviar enllaços a notícies publicades a la xarxa, que la resta d’usuaris poden votar. L’objectiu bàsic d’aquesta comunitat és determinar quines són aquelles notícies i informacions que mereixen més interès, així com generar debat al seu voltant. Villoslada –col·laborador habitual dels mitjans– ha realitzat una gran tasca de divulgació en català sobre el programari lliure i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Es tracta, doncs, d’una oportunitat que no ens podem perdre. En el programa de les jornades trobareu activitats per a tots els nivells i públics, des de l’activitat més bàsica fins a d’altres de més avançades; des dels aspectes més tècnics, fins als que aborden la filosofia i l’ètica d’aquest moviment activista, que vol aportar el seu granet de sorra a la transformació de la societat.