Estimat Spotify, com va per allà dalt al núvol? Ja he llegit a la premsa que estàs de gira pels Estats Units, després de dos anys barallant-te amb les discogràfiques, perquè et deixessin posar l’empremta a l’aduana i poder entrar al país. Et desitjo molta sort. Aquí a les Borges s’està de faula, tot i que sovint enyoro Lleida. Així que no m’ho penso dues vegades quan vull fer alguna escapada. Pensa que mon pare viu al carrer Neptú i allà s’està la mar de bé. Als vespres prenent la fresca al balcó de la casa que m’ha vist parir, respiro una mica de tanta pantalla d’ordinador.
És un carrer no gaire llarg, amb un locutori al mig, bulliciós d’una punta a l’altra. Multiculti, que diria aquell paio sonat de Noruega. Jo prefereixo pensar que està ple de color i de vida. I llavors és quan em poso els auriculars petits –uns in-ear que si vols foten castanya–, agafo el mòbil i em connecto a tu, Mr. Spotify. Tota la puta música del món al meus peus. I per aquesta raó, ja fa dies que pensava que t’havia d’escriure una carta d’agraïment, servidor que només sóc un més dels teus milions d’usuaris, i que, de ben segur, no em coneixes personalment.
Gràcies per convertir el meu fresquing en una delícia, i sobretot, per acompanyar-me en els viatges. Desplaçar-me sol se’m fa molt pesat, perquè sóc d’aquells cervells que no para mai de pensar, donant la volta a idees estèrils. No s’ha inventat encara cap botó per fer un reset al bucle de cabòries, així que gaudir de bona música és la medicina perfecta.
I sempre ajuda saber que pots escoltar allò que et doni la gana, perquè el teu catàleg no és il·limitat, tot i que gairebé, eh? Quan glosso les teves meravelles, sempre hi ha algú que diu: ah, però tu ets dels que pagues per tenir l’Spotify al mòbil, no? I jo dic, és clar, per què no. De la mateixa manera que estic en contra de la penalització de les descàrregues a Internet, estic a favor de retribuir dignament els autors. Desitjo, d’amics com tu, gaudir-ne molts. Ara només cal que sigui factible veure pel·lícules i sèries a través de la xarxa abonant un preu raonable. Tot sembla indicar que l’any vinent desembarcarà Netflix (netflix.com) al nostre país. Als Estats Units i el Canadà ja suma més de 25 milions de subscriptors. Paguen una quota de 5 euros mensuals i disposen de tot el que volen, ja sigui a la tele o a l’ordinador. Si els membres de l’SGAE volen reduir la pirateria, que n’aprenguin. O bé poden seguir escoltant el seu expresident, imputat per robatori a músics i directors de cinema; és a dir, als seus propis associats.