Reportatge

'Jo porto oli': Deu anys del Club de Tast de la Granadella

El Club de Tast del Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya de la Granadella celebra deu anys, els mateixos que l'espai que l'acull. La iniciativa ha crescut amb participants de fora de la comarca i amb petits productors que hi veuen l'oportunitat d'aprendre, coincidint amb una major consciència sobre les propietats del verge extra. 

Xavier Franch

Comparteix

El Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC) de la Granadella s'omple cada últim dimecres de mes de pagesos, restauradors, agents culturals i turístics, a més de curiosos del món de l'oli, que participen en el club de tast que s'hi fa. La iniciativa celebra deu anys aquest 2025, els mateixos que l'equipament que l'acull, i al llarg d'aquesta dècada ha permès fer pedagogia de les propietats dels verge extra, establir una xarxa de relacions entre els participants dels diferents sectors i, fins i tot, impulsar alguns productors amb marca pròpia.   

Un perfil molt variat 
El club de tast del CCOC es va posar en marxa el curs 2015/2016 en un moment incipient d'aquesta promoció de l'oleocultura a les Garrigues. Com el CCOC, també havia arrencat feia poc el Cicle de grau mitjà d'Olis i vins a l'Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques, amb Josep M. Audí al capdavant. Ell, de fet, en va ser el professor durant els primers vuit anys. A nivell comarcal, aquell 2015 també havia aparegut l'Associació pel Foment del Turisme a les Garrigues, que agrupava petites i mitjanes empreses de la zona. Els seus integrants estaven àvids de formacions i eines per millorar la seva incidència.

El club de tast es va presentar a l'esdeveniment La Primera Premsada de la Granadella, el desembre del 2015, precedent de l'actual fira local, i a la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra de les Borges, el gener del 2016. Entre els qui formaven part de la primera fornada de tastadors amateurs, n'hi havia molts de les cooperatives. Aquest era un recurs útil pels responsables de qualitat i també per les figures relacionades amb la comercialització i l'oleoturisme.


(Foto: CCOC)

Al llarg dels anys, s'ha anat produint un cert relleu en el perfil dels assistents. S'ha mantingut la presència de pagesos, de cuiners i promotors turístics, a més de persones a títol individual interessades a conèixer millor l'oli. A aquests s'hi han sumat petits productors de les Garrigues i d'altres territoris que tenen la seva iniciativa comercial privada. 

Les trobades, de dues hores, serveixen per analitzar entre cinc i set olis diferents. A més de les propostes del docent que guia el grup, els mateixos alumnes són els qui porten els verge extra que es provaran. N'hi ha de curiosos, que han trobat mentre viatjaven, alguns que han comprat en fires o que saben que han rebut algun guardó, i també n'hi ha d'agricultors que volen compartir el seu producte. El tast serveix per revisar atributs i defectes, però també per parlar dels cultius, de les feines agrícoles i de la transformació de l'oliva.
Enguany, el club s'ha incorporat al pla de formació contínua de l'Escola Agrària de les Borges, i ha passat de fer-se durant el curs a ser durant l'any natural.

Transformacions i reptes
Els inscrits al club de tast han fluctuat entre la desena i la trentena. Igual que amb el perfil professional, la seva procedència s'ha anat diversificant. Dels tastadors amateurs de les Garrigues, als de les comarques de Ponent, fins a atreure persones de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i també del Penedès. Josep M. Audí creu que la iniciativa ha permès normalitzar un vocabulari de l'oli que fins fa poc temps quedava restringit als professionals del sector. Això ha anat acompanyat d'un interès social creixent.


(Foto: CCOC)

Venanci Guiu, dels Torms, productor i membre del Panell de Tast, que va substituir a Audí, hi veu "un grup de continuïtat amb molt nivell" i un "gran coneixement del mercat". Per això, pensa que "la base que tenen no la té ningú més a la comarca". El pagès de la Fatarella i també membre del Panell de Tast, Jordi Rius, que li ha pres el relleu, confessa que li va "sorprendre que hi havia molta gent. És d'agrair". A l'exposició més pedagògica, té la intenció d'incorporar-hi altres exercicis dinàmics i jocs, per reconèixer defectes o per aprofundir en olors. Per Rius és important l'entrenament.

Per acabar, el club també ha ampliat les varietats que s'examinen. A més del natural predomini de l'arbequina s'hi han començat a descobrir els perfils organolèptics d'altres olis del país. Un incentiu més en el creixent sentit crític que desperta aquest espai.    

El testimoni d’alguns dels participants

Montse Freixa, sommelier d’oli i restauradora, la Floresta

El club de tast va ser "la primera experiència en el tast" de la cuinera Montse Freixa, que feia poc que s'havia incorporat a l'Associació pel Foment del Turisme a les Garrigues. Allò li va obrir les portes i l'interès a noves formacions, com la bàsica i avançada que va fer al Panell de Tast de Catalunya i la de sommelier. Ara combina la feina de restauradora amb la de sommelier i guia de tasts.

Xavier Benet, restaurador, les Borges Blanques

"Hi vam començar a anar perquè volíem fer la marca pròpia", explica el restaurador de l'Hostal Benet de les Borges Blanques. Si bé comptava amb formació anterior, volia "refrescar la memòria" i les sessions li servien també per l'intercanvi amb altres persones del sector. A més a més, Benet posa en valor que el tast serveix per anar més enllà dels atributs de l'oli i parlar de producció. 

Anna Gibert, treballadora del Molí dels Torms – Olicatessen, la Granadella

Va començar per interès personal, després d'anar a un tast guiat. Després, es va incorporar a treballar al Molí dels Torms, i ser al club es va convertir "en una obligació". "Quan tastes coses noves, t'amplia el vocabulari i el coneixement de l'oli", diu, i creu que li permet "arribar a molts més olis dels que podria arribar" per si sola. Li ha donat confiança per emprendre els cursos oficials.   

Josep M. Sentís, aficionat a l’oleocultura, la Granadella

Ha participat en totes les edicions del club de tast, tot i que no té vinculació directa amb el sector. Abans, havia participat en algun tast. Ara aprofita els coneixements per tastar "els olis quan vas a un restaurant, o quan te'n deixen provar algun que fa algun pagès local". Li ha servir per millorar l'esperit crític i també li ha despertat l'interès per descobrir olis diferents.