Reportatge
De forn de pa a aula per a cuiners i pastissers
Publicat al SomGarrigues 655 (14/03/2025-27/03/2025)
Una inesperada al·lèrgia a la farina va obligar el forner Jesús Querol a reinventar-se. Va tancar a contractor el forn Pa de Ronyó, poc després d'haver-lo reformat, i ara l'utilitza per dinamitzar demostracions i sessions de formació gastronòmica per a mig miler de professionals de tot Catalunya.
Comparteix
Reinventar-se o morir. Aquest és el lema de Pa de Ronyó, un forn de pa de Torregrossa que es va obrir fa uns anys amb gran èxit, però que va tancar forçadament. El seu propietari, el forner Jesús Querol, qui havia estat delegat comarcal del gremi de forners de Lleida, va ser diagnosticat d'una al·lèrgia a la farina que cada cop li complicava més la feina a l'obrador. Fa poc més d'un any va haver de tancar les portes.
El Jesús i la seva parella, Marga Cano, eren funcionaris a Sitges i l'any 2011 van fer un gir en la seva carrera per obrir el forn a Torregrossa i dedicar-se a l'elaboració de pa ecològic, brioixeria i coques. Premiat diverses vegades, va ser diagnosticat amb l'al·lèrgia i, el desembre de 2022, va veure's forçat a tancar el negoci, que precisament havia estat objecte d'una reforma amb vistes de futur.
En poc temps, tant ell com la seva parella van reincorporar-se a l'ensenyament, "però ens agafava depressió veure l'obrador parat".
Per aquest motiu, va començar a organitzar trobades de forners al seu obrador i a dinamitzar demostracions i breus cursos de formació. Amb el temps, va anar ampliant el ventall al camp de la pastisseria i, fins i tot, la cuina, fins a aconseguir un grup de més de 500 professionals de diferents sectors de la gastronomia de tot Catalunya, fins i tot de la pastisseria, potencialment interessats a participar en les activitats ubicades a l'antic obrador. La capacitat màxima del seu local és per a trenta persones i totes les seves propostes formatives són gratuïtes. Per tant, aviat s'omplen les places.
Querol, que també havia estat una de les persones clau per trobar candidats per fer-se càrrec del forn municipal de pa de Bovera, va ser aviat batejat per algú com un "agitador gastronòmic", etiqueta que ara s'ha convertit en carta de presentació. "Allà on vaig, vull que la gastronomia revifi", reivindica.
Acord amb el Grup Borges
L'antic forn Pa de Ronyó ha trobat finalment una sortida que li dona dignitat. Almenys temporalment. Fa un any, Querol va arribar a un acord amb el Grup Borges per instal·lar allí la seva aula de formació, bàsicament pensada per als treballadors i clients directes de l'empresa. "Vaig conèixer l'espai quan vaig assistir a la demostració d'un pastisser i em va semblar idònia per als nostres objectius", assegura Jordi Tobal, cuiner i tècnic formador del Grup Borges.
Amb un contracte anual prorrogable, l'empresa targarina anirà mantenint la col·laboració amb Jesús Querol mentre durin les obres de rehabilitació i reformes de Mas de Colom, el seu centre propi d'interpretació de Tàrrega. Com a mínim, utilitzaran l'obrador de Torregrossa durant els pròxims dos anys.
L'anomenada Aula Borges Professional està destinada primordialment a la formació dels seus propis equips tècnic i comercial, tant en la manipulació d'oli, com dels fruits secs (en la seva aplicació a la cuina i la pastisseria). També organitzen formacions externes, sobretot per als forners de Lleida, i cursos específics per als seus clients més importants, bàsicament grans cadenes de restauració i de supermercats per tal de conèixer millor els productes del Grup Borges.
De forma simultània, l'empresa cedeix l'espai tant al Gremi de Forners, perquè celebrin allí les seves formacions, com al mateix propietari del local, en Jesús Querol, perquè continuï organitzant-hi les activitats adreçades als professionals de la cuina i de la pastisseria.
Adreçat a professionals
Querol indica que el seu objectiu és formar amb professionalitat. "Si venen cuiners, forners, pastissers i pizzers de diferents parts de Catalunya, és perquè volen aprendre", manifesta el promotor. Amb l'ajuda de patrocinadors (que òbviament no entrin en competència directa amb el Grup Borges), aquesta aula ha comptat en les últimes setmanes amb la participació de formadors de gran prestigi com la de David Pallàs, mestre xocolater de Granollers, un equip de la Fundació Alícia de Sant Fruitós del Bages i els prestigiosos xefs Sergi de Meià i Sergi Urgell.
El pròxim 19 de maig està confirmada la participació de David Ariza, un cuiner de València especialitzat en la preparació d'arrossos.