Maials escalfa motors per la 27a Fira de l'Oli Verd, que tindrà lloc aquest cap de setmana del 16 i 17 de novembre. L'esdeveniment de major volada del municipi des del punt de vista organitzatiu, d'afluència i d'implicació veïnal, tornarà a reivindicar el producte estrella, l'oli i, concretament, l'oli primerenc i la feina dels agricultors locals.
Enguany es desplegarà en un context lleugerament més favorable que les collites anteriors, si la pluja no ho espatlla. Per això, ofereix un programa variat que manté el format de les últimes edicions i que combina activitats de promoció de la cultura de l'oli, de difusió gastronòmica, de conscienciació del paper de l'agricultura en l'equilibri territorial i de descoberta del patrimoni històric, a més de la presència d'una vuitantena d'expositors.
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, inaugurarà la Fira de l'Oli Verd i el president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) les Garrigues, Enric Dalmau, de la qual la Cooperativa de Maials n'és un actor rellevant, clausurarà el certamen.
(foto: Xavi Minguella)
Prevenció d'incendis i reforç del comerç
L'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues del 2019, que va cremar 573 hectàrees a Maials, 281 a Llardecans, 79 a Bovera i 43 a la Granadella, continua ben present en l'imaginari col·lectiu. És per això que l'Ajuntament de Maials ha volgut comptar amb representants del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat per una de les xerrades tècniques de l'esdeveniment. L'alcalde, David Masot, subratlla l'interès per recolzar els agricultors, responsables del mosaic agrari i baula central en l'esforç de prevenir incendis i reduir el combustible d'eventuals focs forestals. En aquesta línia, creu que cal tenir clars els escenaris de futur "cap a on volem anar".
La salut comercial i el seu desenvolupament és una altra qüestió que preocupa els municipis rurals. El segon espai tècnic de la tarda del dissabte posarà sobre la taula el projecte de Maials per afavorir la digitalització dels establiments i serveis locals i la seva continuïtat. Un ajut de 500.000 euros procedent dels fons Next Generation va permetre al consistori reformar la plaça d'Eliseu Sales i també impulsar la plataforma Km0 (kilometrozero.org) que agruparà les botigues, empreses i professionals que operen al municipi per facilitar compres, contractacions i altres reserves. La plaça acollirà taquilles per l'entrega de les vendes i l'eina ha d'agilitzar els processos.
(foto: Xavi Minguella)
Del camp a la cooperativa, i a casa
La 27a Fira de l'Oli Verd té en la visita a camp, en les portes obertes de la Cooperativa i en el tast de l'oli primerenc tres pilars per forjar cultura de l'oli. El 2023 es va celebrar per primera vegada una caminada del Centre Ciclista i Excursionista (CCE) de Maials i guiada per Albert Viladegut i Jordi Jové per mostrar les tècniques de recol·lecció, de les sarpetes, varejadors i vibradors, a les veremadores. Atès l'èxit d'aquella activitat, s'ha decidit repetir-la el diumenge 17. Tampoc són noves les portes obertes a la Cooperativa, que permetran veure la maquinària emprada per a fer l'oli verge extra Baró de Maials. Les visites es podran dur a terme tant el dissabte com el diumenge, del matí fins a última hora del vespre.
Per acabar el recorregut, del camp a la cooperativa, i de l'oliva a l'oli, la jornada tècnica del diumenge estarà dedicada al tast, com ja és habitual els últims anys. La membre del Panell de Tast Oficial, Pilar Pardell, explicarà les claus per a conèixer l'oli nou i estudiar-ne les propietats organolèptiques amb deteniment. L'activitat comptarà amb la col·laboració de l'Escola Agrària de les Borges Blanques.
La visita a la Vilaclosa prevista per diumenge a la tarda ha quedat finalment suspesa, així com l’exposició de joguines.
Apadrinament de l'oli amb humor
L'Ajuntament de Maials ha escollit l'actor i humorista Cesc Casanovas, conegut per les imitacions del programa Polònia o el paper de Bardagí a Lo Cartanyà com a Amic de l'Oli 2024. Casanovas pren el relleu del cuiner Nandu Jubany (2023), dels organitzadors de la Fira, en el 25è aniversari (2022) o de l'empresari Jordi Mestre (2021).
Continuen les millores de la Cooperativa
La Cooperativa del Camp Foment Maialenc va estrenar l'any passat la tercera línia de producció del molí, instal·lada el 2022. Aquesta va ajudar en una collita que finalment va ser històrica per l'entitat, sent la segona més bona des de l'inici de la seva activitat, el 1917. La campanya 2024-2025, que ha començat amb una setmana d'endarreriment per les pluges de finals d'octubre i principis de novembre, quedarà pendent dels rendiments.
El president, Francesc Teixidó, ressalta algunes novetats tècniques, com és el nou sistema per la lectura d'aquests rendiments i d'altres paràmetres de qualitat de les olives que accedeixen al molí. De cara a la propera collita, instal·laran un lector en continu de l'oliva en les línies de producció. Això encara accelerarà més l'anàlisi de les olives en viu amb què treballi l'entitat, i per tant la seva selecció i separació per a fer oli. Teixidó remarca que aquests nous dispositius "són importants per filar més prim". La intel·ligència artificial (IA) s'obre camí, també, en l'agricultura.De moment, però treballen intensament per l'oli nou de la Fira, el més esperat d'un cap de setmana especial.