Es preveu que la collita d’olives serà bastant minsa en els conreus que no disposen de reg de suport. Una vegada més la climatologia és adversa per a l’economia dels pagesos de les Garrigues.
Dels diversos factors que influeixen en la rendibilitat de l’oli uns són fora del control humà i altres depenen del pagès, de col·lectius i d’institucions.
Per exemple, el retard per començar l’obra del Segarra-Garrigues l’hem de comptabilitzar a la columna dels governs; els projectes i estudis s’han passat molts anys dormint, mentre l’èxode agrícola delmava la pagesia.
Per exemple, les cooperatives semblen poc agosarades a l’hora de sumar esforços, sigui perquè alguns encara es miren les cremades del passat d’Agrolés, sigui perquè la rutina no les deixa imaginar sortides en comú posant damunt la taula l’aposta per fer una comercialització conjunta, encarregant-la a mans expertes.
Cada pagès posa moltes hores de treball i diners per fer viable la seva explotació agrícola. Es mereix un resultat just: que la liquidació de l’oli compensi el treball, la inversió i doni per viure dignament.
Queden algunes preguntes sobre la comercialització de l’oli, per fer un altre dia.
P. D. En l’escrit “Els milions del futbol” em referia a l’escandalosa incontinència dels clubs a l’hora dels fitxatges. Avui en puc donar xifres, elaborades pel senyor catedràtic Josep M. Gay de Liébana, economista i auditor de comptes. El seu estudi sobre l’economia i finances del futbol espanyol i europeu ha fet públic que els clubs espanyols, al final de la temporada 2009-2010, han acumulat 213 milions d’euros de pèrdues i que dels darrers quatre anys n’arrosseguen 837 milions. Pregunto: per salvar el prestigi de la Lliga de futbol espanyola, sortiran diners dels pressupostos generals de l’Estat (els nostres diners) per eixugar aquesta bogeria milionària? El Mallorca i el Saragossa ja han entrat en concurs de creditors (suspensió de pagaments).