Llegeixo amb atenció al primer SomGarrigues de l’any la notícia sobre aquest projecte de desenvolupament local impulsat per l’Ajuntament de la Granadella. Per si us va passar per alt la notícia, el projecte se centra en dos eixos: l’oliturisme com a estratègia per impulsar el sector primari (venda directa d’oli), el secundari (molins i cooperatives) i el terciari (serveis derivats, turisme i producció cultural), i la creació de llocs de treball, principalment entre joves, a partir de l’ús de les TIC. Com tot projecte, té les seves oportunitats, amenaces, punts febles i punts forts. Em centraré en aquests darrers:
• Territorialitat: el desenvolupament de la comarca mai pot basar-se en estratègies puntuals d’un poble. Partir de la implantació del projecte en una zona com les Garrigues Altes, per després estendre’l a la resta de Garrigues (Administratives i Històriques) és en si un valor.
• Consens: veure com totes els regidories de l’Ajuntament de la Granadella hi donen suport, independentment del seu color polític, i com entitats de referència ho valoren positivament, és un fonament sòlid per bastir el projecte.
• Justícia social: a ningú se li escapen els múltiples impactes negatius que genera la massificació eòlica, tant a la Granadella com a la resta de pobles veïns. Des d’aquells més petits i efímers en el temps (augment del trànsit a les carreteres degut a la construcció dels parcs) fins als més grans i duradors (impacte paisatgístic, destrucció de camps i boscos...). Fer que els beneficis directes dels molins tinguin repercussions en els pobles veïns és un acte reparador.
• Cooperació entre agents: ja sigui cooperació pública-pública (ajuntaments, Consell Comarcal, programes com el Proder o el Leader, o altres de la Generalitat o el Fons Social Europeu o l’AODL), o cooperació pública-privada (cooperatives i molins, altres comerços i tercer sector).
Tots aquests punts forts han de poder generar sinergies positives i esdevenir un veritable projecte de desenvolupament local per a la comarca.