Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Menjar bé

El passat dimecres, 30 de maig, TV3 emetia un interessant documental titulat “Què mengem?” S’hi parlava dels efectes que podia produir consumir de forma continuada i combinada tot tipus de restes d’insecticides a les fruites i verdures, de metalls pesants com el mercuri presents en peixos, d’edulcorants químics que endolceixen els productes light o de la presència de restes d’antibiòtics en pollastres, làctics o altres productes càrnics. Si no el vau veure, teniu l’opció de fer-ho online: http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=46337&catid=1270.

A diferència del que sovint passa amb molts documentals, aquest ha aconseguit generar debat, segurament perquè es va emetre en prime time, perquè afecta quelcom que fem tots/es cada dia, per parlar de forma intel·ligible (malgrat alguns talls de factura americana, qui parlava era del Prat de Llobregat o Balaguer) i segurament, perquè no dir-ho, per cert to alarmista.

Un dels conceptes que, de retruc, també introduïa el documental era el fet de consumir en clau local. Si el producte i qui el produeix és del nostre poble o del del costat, segurament no ens serà difícil saber si ho fa amb criteris respectuosos amb l’entorn i amb el producte final o ensulfatant a manta; amb olis i ametlles produïdes a la comarca o importades de qui sap on. I, és clar, a més d’assegurar-nos de saber què mengem, generarem uns impactes positius en l’economia de la comarca. Com a consumidors/es, ho tenim relativament senzill: només cal preguntar a la botiga d’on ve el producte.

Per tal de facilitar aquesta tasca, la Generalitat va engegar un portal a Internet sobre productes locals: Gastroteca.cat. Entre les Garrigues Històriques i les Administratives, hi podrem trobar fins a 63 establiments, molts dels quals produeixen amb criteris ecològics i fan venda directa. A part dels productes típics, com l’oli, les ametlles, el vi o la fruita dolça i productes derivats, hi trobarem mel, productes de pastisseria, bolets, pa, conserves o melmelades. Val la pena fer-hi un cop d’ull!