El passat dimecres, 30 de maig, TV3 emetia un interessant documental titulat “Què mengem?” S’hi parlava dels efectes que podia produir consumir de forma continuada i combinada tot tipus de restes d’insecticides a les fruites i verdures, de metalls pesants com el mercuri presents en peixos, d’edulcorants químics que endolceixen els productes light o de la presència de restes d’antibiòtics en pollastres, làctics o altres productes càrnics. Si no el vau veure, teniu l’opció de fer-ho online: http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=46337&catid=1270.
A diferència del que sovint passa amb molts documentals, aquest ha aconseguit generar debat, segurament perquè es va emetre en prime time, perquè afecta quelcom que fem tots/es cada dia, per parlar de forma intel·ligible (malgrat alguns talls de factura americana, qui parlava era del Prat de Llobregat o Balaguer) i segurament, perquè no dir-ho, per cert to alarmista.
Un dels conceptes que, de retruc, també introduïa el documental era el fet de consumir en clau local. Si el producte i qui el produeix és del nostre poble o del del costat, segurament no ens serà difícil saber si ho fa amb criteris respectuosos amb l’entorn i amb el producte final o ensulfatant a manta; amb olis i ametlles produïdes a la comarca o importades de qui sap on. I, és clar, a més d’assegurar-nos de saber què mengem, generarem uns impactes positius en l’economia de la comarca. Com a consumidors/es, ho tenim relativament senzill: només cal preguntar a la botiga d’on ve el producte.
Per tal de facilitar aquesta tasca, la Generalitat va engegar un portal a Internet sobre productes locals: Gastroteca.cat. Entre les Garrigues Històriques i les Administratives, hi podrem trobar fins a 63 establiments, molts dels quals produeixen amb criteris ecològics i fan venda directa. A part dels productes típics, com l’oli, les ametlles, el vi o la fruita dolça i productes derivats, hi trobarem mel, productes de pastisseria, bolets, pa, conserves o melmelades. Val la pena fer-hi un cop d’ull!