Tinc la impressió que no en tenim ni idea. Vaige, al menys no massa idea... Em refereixo als principals fets històrics, que ens defineixen com el que som i que ens han situat al mapa del món en una o altra posició. Uns/es, per culpa d’un ensenyament en blanc i negre, farcit d’omissions i d’interpretacions parcials i interessades. I els altres, probablement perquè hem après a base de memoritzar, sobretot guerres, reis i dates, i poca cosa més.
Quants/es de nosaltres sabríem identificar la guerra del Francès o la de Successió? I les revoltes dels remences o els segadors? Feina rai... I encara més: quina implicació i transcendència van tenir aquests a la nostra comarca? I al nostre poble? En va quedar al marge o el carrer on vivim en va ser un dels escenaris?
Enguany se celebren algunes efemèrides que poden ajudar a conèixer una mica més la nostra història. La primera, el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil i conseqüent victòria feixista. No cal dir fins a quin punt les nostres terres en van ser protagonistes, com a escenari i nodrint-la de protagonistes. Algun acte per fer memòria? Crec que ben poquets (a la Granadella i no sé si algun altre poble). La segona, el tricentenari de la caiguda de Catalunya, València i Mallorca, donant fi a la guerra de Successió i conseqüent pèrdua d’institucions pròpies, drets legals o lingüístics. Actes? Alguns més, probablement gràcies a l’auge independentista i a tot el moviment que genera la consulta. Trobem fins i tot alguns actes en clau local o comarcal. Com a mínim, a l’Espluga Calba, Juneda o Torrebesses, amb visions pròpies de la guerra i la repressió borbònica castellana, parlant dels sometents o interpretant el nostre patrimoni a partir de fets d’aquell conflicte.
Les efemèrides són sempre una bona excusa per fer recerca, programar activitats, exposicions, xerrades... o simplement per apropar-nos a actes programats i conèixer una mica més qui som i d’on venim.