Anualment, el Centre d’Estudis de les Garrigues participa com a membre del jurat, com altres entitats de caire comarcal, en el Premi Olivera d’Or al Garriguenc/a de l’any. Però a més de ser membres del jurat som una entitat que valorem la tasca feta per les entitats de la comarca i persones que hagin aportat quelcom al bé comú de les Garrigues; això sí, si és possible sempre des d’un vessant cultural.
Som conscients que el premi del qual parlem en moltes ocasions no arriba a la totalitat de la societat garriguenca, ja sigui perquè no interessa o ja sigui perquè no volem estar informats del que succeeix a la comarca; o bé perquè esperem que ens portin la informació a casa. Sigui pel que sigui, a tot estirar, es fa una mica de ressò del guanyador del premi i es presta poca atenció a la resta de candidats. És per aquest motiu que voldria dedicar aquest breu article a parlar dels tres candidats presentats pel Centre d’Estudis de les Garrigues aquest any, que per cert no ha guanyat cap.
En la reunió de junta del CEG, celebrada a principis del mes de juliol, constava en l’ordre del dia la proposta de presentar candidatura per al Garriguenc de l’any 2014. Els membres vam fer proposta de candidatures i en vam elegir tres que podien ser presentades i valorades. Les candidatures aprovades i que després es van presentar van ser les següents:
- Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran de les Garrigues
- Amics de Vilars d’Arbeca
- Associació de Campaners de les Borges Blanques
És evident que darrere de l’elecció per ser presentades hi ha una tasca important feta en favor de la cultura i del patrimoni, eixos centrals de treball i de defensa pels quals va ser creat el CEG. La primera de les candidatures, l’Aula d’Extensió Universitària, és una entitat que tot just acaba de celebrar un any i escaig i va començar la seva activitat l’octubre de l’any passat.
Això, a molts, pot semblar que sigui un curt bagatge per ser candidata a Garriguenc/a de l’any, però la veritat és que des del CEG s’ha valorat molt positivament per diversos aspectes. Primer, perquè hem aconseguit –parlo en termes comarcals– crear una entitat formativa estretament vinculada a la Universitat de Lleida que té com a principal objectiu apropar la formació a la gent de la tercera edat. Aquest projecte –que ja era una realitat en altres comarques– per fi l’hem fet possible a les Garrigues. Per això, aquest reconeixement i aquest apropament de la cultura a la gent gran de la comarca, gent que en moltes ocasions ens han manifestat les poques possibilitats que ells van tenir d’estudiar per la situació històrica en què es van trobar. Per tant, sembla que podem suavitzar o corregir aquella manca d’oportunitats i posar en relleu ara altres valors com els de sortir, trobar-se, comunicar-se i, és clar, aprendre.
La segona de les entitats la vam presentar perquè ha estat i és una entitat que es dedica a difondre i preservar el jaciment dels Vilars d’Arbeca. Any rere any ens adonem que les activitats al voltant de la fortalesa van en augment i que la resposta del públic cada vegada és més favorable. Aquesta entitat, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida i de l’Ajuntament del municipi, està aconseguint que els Vilars es converteixin en un jaciment generador d’actes culturals per a tota la comarca i per a la resta del país.
La tercera de les candidatures se centra en el reconeixement de la feina feta per un col·lectiu de la comarca envers el patrimoni campaner. Gràcies a ells tenim un inventari de les campanes de les Garrigues, tenim gent de referència en molts dels municipis de la comarca que vetllen pel campanar i les campanes i ha aconseguit posar en marxa un festival de repic de campanes en l’àmbit comarcal garriguenc.
Per totes aquestes tasques positives per a les Garrigues i per a la cultura en general el CEG va decidir presentar aquestes entitats al Premi Olivera d’Or al Garriguenc/a de l’any 2014. Cap de les tres no va guanyar. Bé, un altre any serà.