Voldria parlar del convuls moment que travessa el país, però no ho faré. O potser sí! En la darrera aproximació vam anticipar que seguiríem centrant la nostra mirada al voltant de l'àmplia diversitat de fruits meravellosos que ens ofereix la tardor, estació generosa a totes les terres de clima mediterrani. Malgrat tot, l'actualitat sempre s'acaba imposant.
El dissabte 7 d'octubre, a les set de la tarda, serem a l'Espai Macià en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. Per a nosaltres és un gran honor que els responsables d'aquest espai, d'aquesta santa casa consagrada a preservar l'obra del senyor Macià, a rememorar i divulgar el llegat de l'Avi, hagin pensat en Les Basselles a l'hora de cercar col·laboradors per orquestrar aquestes jornades, enguany titulades "Patrimoni i Natura; un paisatge de possibilitats". És un repte immens que entomem encantats, amb el qual ens sentim plenament identificats, per ideals i conviccions. Col·laborar amb l'Espai Macià, que recentment ha tornat a patir l'atac de l'espanyolisme més retrògrad en forma de reincidents pintades realitzades amb nocturnitat, és una idea que ens entusiasma. Entre tots, ferms i units con un sol puny, defensarem la pau, la justícia, la democràcia i la llibertat enfront el mal govern i la seva xusma! "Arriba Espanya" exclama la pintada! Doncs bé, diumenge passat a fe de Déu que va arribar! A l'Albagés a tres quarts de quinze i, després, cap a Cervià! Realitzar una xerrada a l'Espai Macià, en el context actual, en aquesta tessitura que viu el poble de Catalunya, resulta quelcom emocionant, un acte de dignitat engrescador. En aquest sentit, i per endavant, volem agrair enormement a la Núria Pijuan i al Josep Segura que ens hagin fet confiança. Esperem de tot cor que la nostra aportació sigui d'interès per al públic assistent.
Obligats per les circumstàncies del lloc i el moment, intentarem transcendir la clàssica presentació del projecte de Les Basselles, el Jardí Etnobotànic de la Vall de la Coma. En la mesura que sigui possible, no només parlarem de patrimoni en general i d'etnobotànica en particular, sinó que també tenim la intenció de realitzar una petita digressió final, per tal de centrar la mirada sobre l'origen de l'excursionisme a Catalunya, la irrupció del moviment de renovació pedagògica i l'aparició de l'escoltisme i l'educació en el lleure. Aquest exercici d'aproximació històrica ens menarà a parlar de dues entitats tan importants com desconegudes, de les quals s'escau reivindicar el seu llegat i ferm compromís en la defensa de les llibertats nacionals: el CADCI i Palestra, llevat necessari per el procés de fermentació que ha conduit cap a l'independentisme d'avui dia. El pa està sencer, però hi ha hagut hòsties.