Opinió

Editorial

Arriben els pressupostos participatius

L’Ajuntament de les Borges s'ha decidit a sotmetre al propòsit popular la destinació d'una part dels pressupostos municipals del 2019, concretament 50.000 euros, un 0,7% del seu pressupost. Els anomenats pressupostos participatius constitueixen una eina útil i de millora de la qualitat democràtica que ajuntaments d'arreu de Catalunya ja posen en pràctica, i que ha esdevingut sovint l'instrument estrella de la democràcia participativa. Benvingut sigui.

En tot cas, no és tant la quantitat que s'hi destini sinó que es plantegi com un procés per generar intel·ligència en la presa de decisions, no pas un exercici de postureig vinculat a una moda. Cal esperar que sigui un procés realista que fomenti la visió de conjunt i la corresponsabilitat col·lectiva i evitar que s'acabi convertint en cartes als Reis de ciutadans convertits en clients. Per tot plegat, és bàsic que la mesura vagi acompanyada de la creació d'espais deliberatius on l'exercici de la democràcia deliberativa es pugui desenvolupar i en certa manera, crear escola.

Tant de bo aquesta pràctica, ara incipient i reservada a l'àmbit de les finances, vagi en paral·lel a una consideració creixent de les opinions dels ciutadans en altres temàtiques de caire municipal, ja sigui en el camp de les festes, de la simbologia o de la ubicació i naturalesa dels equipaments, per posar només alguns exemples. Això de votar cada quatre anys i oblidar-se'n fins a nova crida és el primer estadi de la democràcia però queda molt lluny del veritable ideal de governança. Aquest ideal més aviat consisteix en el foment atemporal i honest de la implicació ciutadana amb relació a les qüestions col·lectives, de les més petites a les més grans.